Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επεσήμανε ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων έξι ετών, με ιδιαίτερη πτώση να παρατηρείται στα γαλακτοκομικά και το φυτικό λάδι.
Στα χαμηλότερα 6 ετών οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως
Η πτώση οφείλεται κυρίως στα χαμηλά κόστη των γαλακτοκομικών και του φυτικού λαδιού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο δείκτης για τις τιμές των τροφίμων της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο οποίος μετράει τις μηνιαίες αλλαγές για ένα σύνολο τροφίμων που περιλαμβάνει σιτηρά, ελαιούχους σπόρους, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη, άγγιξε τους 164,6 πόντους τον Ιούλιο, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 1% από τον Ιούνιο.
Τον Ιούλιο, ο δείκτης των τιμών των γαλακτοκομικών έπεσε κατά 7,2% από τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης εισαγωγών από Κίνα, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αμερική σε συνδυασμό με την άφθονη παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ.
Ο δείκτης για την τιμή του φυτικού λαδιού ήταν 5,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου, αγγίζοντας τη χαμηλότερη αξία του από τον Ιούλιο του 2009. Η πτώση οφείλεται σε μείωση των τιμών του φοινικέλαιου παγκοσμίως, λόγω αύξησης της παραγωγής στην νοτιοανατολική Ασία, σε συνδυασμό με μειωμένες εξαγωγές, κυρίως από τη Μαλαισία, καθώς και μικρή πτώση της τιμής του λαδιού σόγιας.
Ο δείκτης για τα σιτηρά ανέβηκε κατά 2% από τον Ιούνιο, αλλά παραμένει 10,1% χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται κυρίως στον ευνοϊκό καιρό στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ωστόσο, αν και οι τιμές του σιταριού και του αραβοσίτου ανέβηκαν, οι τιμές του ρυζιού εξακολουθούν να πέφτουν.
Τον Ιούλιο, ο δείκτης των τιμών του κρέατος παρέμεινε ελαφρώς αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα, ενώ εκείνος της ζάχαρης ανέβηκε κατά 2,5%, λόγω μη ιδανικών συνθηκών στην κύρια περιοχή παραγωγής, τη Βραζιλία.