Η Ουγγαρία διέσυρε το ΔΝΤ και την ΕΕ, αρνούμενη να επιβάλει νέα αντιλαϊκά – αντιαναπτυξιακά μέτρα
Καμμία διάθεση δεν έχει η νεοεκλεγείσα ουγγρική κυβέρνηση να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα στον λαό της, σύμφωνα με όσα υπέγραψε η προηγούμενη προκειμένου να λάβει δάνειο 20 δισ. ευρώ από ΔΝΤ και ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνετρίβη στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, και τώρα ο νέος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν.
«Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται πως θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο», γράφει σοκαρισμένη η γαλλική Le Monde και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο νέος πρωθυπουργός ν΄ αναιρέσει τον λόγο που έχει δοθεί στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Ο Ορμπάν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του».
Με αγανάκτηση η Le Monde πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ». Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, γιατί προτίμησε να πάει στην Νότια Αφρική, προκειμένου να παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου!
«Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις, και έτσι επέστρεψε στην Ουάσινγκτον με άδεια χέρια», υπογραμμίζει η εφημερίδα, προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της ΕΕ ή των διεθνών οργανισμών!».
Αντιδράσεις αλλά και θαυμασμός
Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις αλλά και αισθήματα θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.
«Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι New York Times και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».
Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές: «Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.
«Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό 8 χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει: «Η ομάδα του Ορμπάν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την εθνική συνοχή».
Το χειρότερο απ όλα όμως για την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν ήταν η άρνηση, εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης, ικανοποίησης των απαιτήσεών τους ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τις τράπεζες!
Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: Να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ, που ήταν το 2009, σε 3,8% του ΑΕΠ, που ήταν το 2010. Κάτι το πολύ εύκολο, δηλαδή. Παρ΄ όλ΄ αυτά, οι δυνάστες της ΕΕ και του ΔΝΤ απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη χαμηλές συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων, και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.
«Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3%», είπαν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ στους Ούγγρους. Επομένως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας! Και στο σημείο αυτό η ουγγρική κυβέρνηση… στήλωσε τα πόδια.
Έναντι του ενός δισ. ευρώ επιπροσθέτων εσόδων, που απαιτούν οι δανειστές, η κυβέρνηση της Βουδαπέστης υποσχέθηκε να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα όχι όμως με νέα λιτότητα για τον λαό, αλλά με φορολόγηση… των τραπεζών!
Το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα
Η κυβέρνηση Ορμπάν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% -όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων! Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών, και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!
Μέχρι τις 10/09, πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση, μέχρι τις 10/12 τη 2η – και πάντα με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει. Έτσι, οι τράπεζες θα πληρώσουν 450 εκατ., οι ασφαλιστικές άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες 110 εκατ. -κι όλα αυτά μόνο για φέτος!
«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%», δήλωσε από τηλεοράσεως ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών. «Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας», πρόσθεσε.
«Θα μειώσουμε στο μισό (δηλ. στο 10%)τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατ., -ένα μέτρο που αφορά σε 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ουγγρικών επιχειρήσεων.
Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών.
Πανικός σε Βρυξέλλες και Βερολίνο
Όπως ήταν επόμενο, μόλις γνωστοποιήθηκαν αυτές οι κινήσεις της ουγγρικής κυβέρνησης, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο επικράτησε πανικός. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».
Από τους περισσότερους, όμως, αυτός ο ισχυρισμός εξελήφθη ως πρόσχημα, όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος ανησυχίας των δανειστών είναι μήπως το παράδειγμα της Ουγγαρίας βρει μιμητές και σε άλλες χώρες σε πρόγραμμα.
Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την ΕΕ και το ΔΝΤ ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.
Κάποιοι πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα. Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από ξένες τράπεζες -πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές. Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατ. ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι Ευρωπαίοι! Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία, εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην ΕΚΤ, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν!
Προσπάθεια υπονόμευσης
Πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, ΕΕ και ΔΝΤ προσπάθησαν να υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης. Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας. Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στους χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά, με πρόσχημα τον κίνδυνο πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να παραιτηθεί, παρ΄ όλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον καλεί δημοσίως να παραιτηθεί.
Η κυβέρνηση Ορμπάν αποφάσισε λοιπόν να του περικόψει τον μηνιαίο μισθό κατά 75% -από 30.000 (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) σε 7.500. Η απάντηση της ΕΚΤ ήταν άμεση: Κατήγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα». Η ουγγρική κυβέρνηση δεν κάμφθηκε, απεναντίας προχώρησε αστραπιαία σε «ξήλωμα» όλων όσων είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις – κλειδιά από το προηγούμενο καθεστώς, καθώς τους θεώρησε ότι εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των δανειστών.
Ήδη απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της ΕΕ, της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ., πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, της αστυνομίας και κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.