Τετραπλασιάστηκαν σχεδόν, μέσα σε επτά χρόνια, από το 2003 μέχρι το 2009, τα επίπεδα ανεργίας των διπλωματούχων μηχανικών, ιδίως δε των νέων, το 23% των οποίων υπολογίζεται ότι δεν είχαν πρόπερσι δουλειά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Μάλιστα, «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει η συνολική ανεργία των μηχανικών», στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2009, όπως υπογραμμίζεται σε ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).
Την αυξανόμενη ανεργία των μηχανικών θέτει ως το σημαντικότερο για τον κλάδο πρόβλημα, εν μέσω της κρίσης, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (το ένα από τα δύο όργανα διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΚΜ), υπογραμμίζοντας ότι διαπιστώνει «την έλλειψη άμεσου συγκεκριμένου σχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη».
Κατά το ΤΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει μείνει πίσω μόνο στην έρευνα, καινοτομία και χρήση νέων τεχνολογιών, αλλά πλέον και στη βιομηχανία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Είναι αδήριτη ανάγκη η “επαναλειτουργία” πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιοτικής στάθμης μέσα στον Ελλαδικό χώρο», τονίζεται στο ψήφισμα.
Με βάση τα παραπάνω, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την αναδιάρθρωση αυτού, με αύξηση των χρηματοδοτήσεων για περιφερειακά έργα ανάπτυξης, την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με αύξηση των ρυθμών απορρόφησης και την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσει επί του πρακτέου η πράσινη ανάπτυξη. Διεκδικεί, τέλος, τη διατήρηση του κώδικα αμοιβών μηχανικών και τη στήριξη της «υπό κατάρρευση» -όπως υπογραμμίζει- οικοδομικής δραστηριότητας.