Στη Βουλή κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης το σχέδιο νόμου της συμφωνίας με τους δανειστές.
Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης».
Πρόταση της κυβέρνησης είναι να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Προβλέπει:
-0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 +0,50% το 2016 +1,75% το 2017 +3,5% το 2018
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.
Τα «κόκκινα» δάνεια δεν πωλούνται, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, σε εταιρείες.
Ωστόσο σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με το κουαρτέτο των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση.
Στο πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνεται ακόμη και το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ.
Στις 21:30 το βράδυ έχει ορισθεί σύνοδος των προέδρων του κοινοβουλίου ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη συνέχεια (αύριο Πέμπτη) στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια και να ψηφισθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
ο κείμενο του μνημονίου
Επικαιροποίηση και εξέταση ανά τρίμηνο των όρων με βάση την “επιτευχθείσα” πρόοδο προβλέπει η “Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων” που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο. Το κείμενο περιλαμβάνεται ως παράρτημα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα.
Οι δεσμεύσεις είναι πολλές και μεγάλες. Γίνεται λόγος ακόμη και για πολιτική δέσμευση.
“Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα” για τον ενστερνισμό του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές, όπως αναφέρεται ρητά στο κείμενο. Δεσμεύεται “να διαβουλεύεται και να συμφωνεί” με τους θεσμούς “πρίν από την οριστικοποίηση και την νομική έγκρισή τους” επισημαίνεται στην εισαγωγή του νέου μνημονίου.
Γίνεται λόγος και για την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και για την εφαρμογή προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Καταγράφεται και η στρατηγική ανάκαμψης η οποία όμως θα οριστικοποιηθεί … τον επόμενο χρόνο, έως τον Μάρτιο του 2016 με τεχνική βοήθεια. Σαφής αριθμητική αναφορά περί αναπτυξιακής στήριξης γίνεται μόνο για τα 35 δις ευρώ των επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ και ΚΑΠ.
Γίνεται όμως σαφές ότι “θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη” και έτσι “απαιτείται πολιτική δέσμευση” αλλά και η “τεχνική ικανότητα της Ελληνικής διοίκησης να υλοποιήσει” με νέο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας που θα οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Πλεονάσματα
Υπάρχει δέσμευση ρητά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 μέσω “εμπροσθοβαρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων” στον ΦΠΑ αλλά και στο συνταξιοδοτικό. Χωρίς μέτρα το πρωτογενές έλλειμμα φέτος καταγράφεται στο 1,5% του ΑΕΠ. Επιβεβαιώνονται οι – μετά μέτρων – στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα -0,25% του ΑΕΠ φέτος (έλλειμμα), 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018
Νέο πακέτο μέτρων τον Οκτώβριο
Δεσμεύεται για Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ια το 2015 τον Οκτώβριο εφ όσον κριθεί αναγκαίο. Επίσης δεσμεύεται για προϋπολογισμό 2016 και μεσοπρόθεσμο έως το 2019 με μέτρα που θα περιλαμβάνουν:
· Αύξηση φορολογικού συντελεστή από τους ετήσιου εισοδήματος στα ενοίκια για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και φια υψηλότερα εισοδήματα στο 35% (από 33%).
· Σταδιακή κατάργηση ειδικής φορολόγησης ναυτιλιακού κλάδου.
· Επέκταση της προσωρινής εισφοράς στην ναυτιλία έως το 2018.
· Μόνιμη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ ευρώ
· Περικοπή επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης
· Νέο κύμα αλλαγών στο ασφαλιστικό,
· μεταρρυθμίσεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος,
· Σταδιακή κατάργηση ειδικού φορολογικού καθεστώτος αγροτών (στο 26% το 2017)
· Φόρο επι των τηλεοπτικών διαφημίσεων
· Αύξηση φορολογίας στα τυχερά παίγνια
· Διαγωνισμό συχνοτήτων
· Πρόσθετα “διαθρωτικά” μέτρα για έσοδα ίσα με 0,75% του ΑΕΠ το 2017 και 0,25% το 2018 για να διασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ρήτρα λήψης πρόσθετων μέτρων το 2016
“Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν πρόσθετα μέτρα τον Οκτώβριο του 2016 αν κριθούν αναγκαία” αναφέρεται ρητά στο μνημόνιο. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν:
– Αμυντικές δαπάνες
– Μεταρρύθμιση φόρου εισοδήματος
– Πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών.
Επίσης δεσμεύεται η κυβέρνηση για αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση δικαστικών αποφάσεων (πχ ΣτΕ). Αν υπάρχει υπεραπόδοση το 30% θα πάει για το χρέος και ένα ακόμη 30% για εκκαθάριση μη καταβληθεισών υποχρεώσεων του παρελθόντος. Οι οφειλές υπολογίζονται σε 7,5 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή θα γίνει έως το τέλος του 2016.
Δεν υπάρχει ρητή αναφορά για διανομή στην κοινωνία μερίσματος ή για αναστροφή μέτρων σε περίπτωση υπεραπόδοσης.
Υπερεπόπτης δαπανών
Στο πεδίο εποπτείας των δημοσιονομικών η Ελλάδα δεσμεύεται να αναβαθμίσει έως τον Οκτώβριο τον Οργανικό Νόμο και να καταστήσει λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με τις σχετικές διατάξεις να είναι ήδη μέρος των προαπαιτούμενων.
Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου η κυβέρνηση θα υποβάλλει τα χρηματοδοτικά της σχέδια στην Κομισιόν αλλά και στο Ecofin.
Δεσμεύεται σε παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια αλλά υπάρχει και όρος- αμοιβαία δέσμευση περί ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών φέτος. Στις αποκρατικοποιήσεις δεσμεύεται για έσοδα 1,4 δις ευρώ φέτος, 3,7 δις ευρώ το 2016 και 1,3 δις ευρώ το 2017 αλλά και για τους όρους δημιουργίας του υπερταμείου.