Σαν μαγνήτης τραβούν τα -πλέον- απαξιωμένα ελληνικά ακίνητα τα ξένα funds τα οποία στα «χαλάσματα» της κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία αναζητούν ευκαιρίες.
Μάλιστα το ενδιαφέρον, άρχισε να εκδηλώνεται με έντονο τρόπο αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος που εκτιμάται ότι λειτούργησε ως η σταγόνα που προκάλεσε την ελεύθερη πτώση των τιμών των ακινήτων.
Αμερικάνοι και Κινέζοι
Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά και από την χώρα του μεταξιού προσδιορίζεται η προέλευση των επενδυτών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η χρονική συγκυρία εμφάνισης αυτών των επενδυτών που όπως προαναφέρθηκε δεν ταυτίζονται σε καμία περίπτωση με γνώριμα ονόματα που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά.
Η συγκυρία εξηγείται ως ελκυστική εξαιτίας του αυξημένου μέχρι πρότινος ενδεχομένου αλλαγής νομίσματος που θα δημιουργούσε ακόμα πιο χαμηλές αποτιμήσεις για όσους επενδύουν με ξένο συνάλλαγμα αλλά και εξαιτίας του νέου δεινότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Ελληνοκινεζική συνεργασία
Το κινεζικό στοιχείο είναι αυτό που κυριαρχεί και οι ειδικοί του χώρου του real estate εκτιμούν πως το ενδιαφέρον από την Κίνα πηγάζει εξαιτίας της ελληνοκινεζικής συνεργασίας μέσω της μεγαλύτερης εμπλοκής του Πεκίνου στα ελληνικά λιμενικά δίκτυα και τη βιομηχανία των διαμεταφορών αλλά και η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει μεσούσης της κρίσης ο ελληνικός τουρισμός.
Παζαρεύουν ακόμη και αποθήκες logistics
Έτσι τουριστικά ακίνητα και εκτάσεις, project οικιστικών αναπτύξεων και παραθεριστικών κατοικιών, ειδικά στη νησιωτική χώρα αλλά και μεγάλα ακίνητα σε μητροπολιτικές περιοχές εμπορικής ή ξενοδοχειακής χρήσης έχουν περιέλθει στην πρώτη γραμμή αυτού του ενδιαφέροντος, ενώ ακολουθούν και βιομηχανικά ακίνητα και χώροι logistics.