Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα επιστρέφει στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συναντώνται σήμερα Παρασκευή για να συζητήσουν αν θα το προχωρήσουν ή θα το καθυστερήσουν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η σκυτάλη έχει περάσει στις Βρυξέλλες, από την ελληνική κυβέρνηση η οποία εν μέσω νυκτός εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσει το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα διάσωσης που εξασφαλίζει τα αναγκαία κεφάλαια για τη χώρα.
Ωστόσο παρατείνεται η αβεβαιότητα σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης, και σύμφωνα με πηγές του Reuters, ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο μετά τις 20 Αυγούστου.
Στο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις για το πρόγραμμα διάσωσης των 85 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Ο ευρωβουλευτής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή μετά την ψηφοφορία της ελληνικής Βουλής, ότι “είναι προφανές ότι πρέπει να υπογράψουν (μια συμφωνία διάσωσης) και πρέπει να εφαρμόσουν την εν λόγω συμφωνία”, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup.
Επίσης είπε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο σύντομα από την εκλογή του τον Ιανουάριο. Ο κ. Χρυσόγονος δήλωσε ότι “είμαι αισιόδοξος ότι πολλοί διαφωνούντες βουλευτές θα παραιτηθούν της κοινοβουλευτικής τους έδρας.. και η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι αρκετή για να ανακτήσει η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι προφανές ότι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι εκλογές, σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας δεν μπορεί να αντέξει την πολυτέλεια δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης μέσα σε οχτώ μήνες.”
Παρά το γεγονός ότι η χώρα και οι διεθνείς δανειστές της και οι υπηρεσίες τους που επιβλέπουν το πρόγραμμα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που προστέθηκε – έχουν συμφωνήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες, μια πολιτική συμφωνία μέσα στην ευρωζώνη από τα μέλη της, είναι απαραίτητη πριν δοθεί η όποια βοήθεια.
Αλλά αυτό είναι εύκολο στα λόγια, παρά στην πράξη, με την ένταση να φτάνει στα ύψη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της κατά τη διάρκεια της διάσωσης. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να καθυστερήσει η συμφωνία διάσωσης και η Ελλάδα αναγκάστει να συνάψει ένα δάνειο-γέφυρα καθώς έχει μια πληρωμή 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Διασπάται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του CNBC, στην Ελλάδα, τα μέλη του κοινοβουλίου συζήτησαν μέσα στη νύχτα το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία λόγω ενστάσεων επί της διαδικασίας. Η ψηφοφορία για το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 7:30 ώρα Λονδίνου και η κυβέρνηση εξασφάλισε 222 ψήφους υπέρ αυτού.
Οι εντάσεις ήταν μεγάλες στο κοινοβούλιο, με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – συμπεριλαμβανομένων του πρώην ΥΠΟΙΚ κ. Γιάνη Βαρουφάκη και την πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, να αντιτίθενται στη συμφωνία η οποία περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα, περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις.
Μετά το πακέτο διάσωσης που ψηφίστηκε στη Βουλή, το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης , μετά τις 20 Αυγούστου που είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής προς την ΕΚΤ. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε στο CNBC ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του Reuters αλλά θα υπάρξει κάποια τοποθέτηση σύντομα.