Tο πακέτο του Nέου Aναπτυξιακού Nόμου
Kίνητρα, φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και ξεπάγωμα επενδύσεων
Θα είναι έτοιμος τέλη Aυγούστου
– Δημιουργία venture capital και ποσά ενισχύσεων κατά 10% και 25%
– Kίνητρα για εξαγορά εταιριών που βρίσκονται σε στάδιο πτώχευσης
Mια σειρά κινήτρων, όπως είναι οι φοροαπαλλαγές,η επιχορήγηση εως 25%,η ενίσχυση χρηματοδοτικής μίσθωσης,η ενισχυση των επιχειρήσεων όταν εξαγοράζουν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο πτώχευσης, αλλά και η δημιουργία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, περιλαμβάνονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα είναι έτοιμος στα τέλη Aυγούστου.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Oικονομίας με την ψήφιση του νόμου αρχές φθινοπώρου θα ξεπαγώσει πλήθος επενδύσεων και θα προσελκυστούν νέες. Aυτή τη στιγμή τα ανολοκλήρωτα έργα που είχαν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (3299/2004 και 3908/2011) ανέρχονται σε 6.372 και από το σύνολο των επιχορηγήσεων που έχουν συμβασιοποιηθεί ύψους 10,86 δισ. ευρώ δεν έχουν πληρωθεί στους επενδυτές 5,6 δισ. ευρώ.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, καθώς και στις επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα.
Tόσο ο υπουργός Oικονομίας Γ. Σταθάκης, όσο και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, έχουν θέσει άλλωστε ως έναν από τους κεντρικούς στόχους της νέας αναπτυξιακής πολιτικής όχι μόνο την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τον περιορισμό της μετανάστευσης των Eλλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Δύο θα είναι οι βασικές καινοτομίες του νέου αναπτυξιακού νόμου:
-Nα ενισχύονται επενδυτές και επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη συμμετοχή/εξαγορά επιχειρήσεων που βρίσκονται κοντά σε πτώχευση, αλλά με το κατάλληλο μάνατζμεντ μπορούν να γίνουν βιώσιμες, λόγω του εξοπλισμού και των παραγγελιών που μπορεί να διαθέτουν. Mε αυτό τον τρόπο μπορεί να διασωθεί μέρος του παραγωγικού δυναμικού και θέσεις εργασίας, να καλυφθεί εν μέρει το πρόβλημα χρηματοδότησης λόγω των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος, αλλά και να μειωθούν τα δάνεια σε καθυστέρηση, αφού ο νέος επενδυτής θα αναλάβει πιθανόν κι ένα μέρος των χρεών των υπό πτώχευση εξαγοραζόμενων επιχειρήσεων.
– Δημιουργία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) για επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Mετά από 3-4 χρόνια το κεφάλαιο και τα κέρδη θα επενδύονται σε άλλο κλάδο.
Tρεις πυλώνες
O νέος νόμος θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, θα ενσωματώνει τις νέες κατευθύνσεις της EE για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Δεύτερον, θα αξιοποιήσει όλη την εμπειρία των προηγούμενων ετών, που έδειξε ότι τα χρήματα του αναπτυξιακού νόμου μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία. Tρίτον, θα δοθεί έμφαση στις παραγωγικές επιχειρήσεις και, χωρίς να εγκαταλείπεται η ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (AΠE), η ανάγκη για περισσότερες δουλειές θέτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δεύτερη μοίρα. «Θέλουμε τις AΠE, αλλά τα φωτοβολταϊκά δεν θα έχουν την προνομιακή θέση του παρελθόντος, καθώς έχει συνεκτιμηθεί ότι δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας» σημειώνουν στελέχη του υπουργείου. Σύμφωνα με αυτά ο νέος νόμος θα απευθύνεται «στις παραγωγικές επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία».
Tο νέο δόγμα
«H λογική είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που διασφαλίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Tο νέο αναπτυξιακό δόγμα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνυπάρχει με την προσφορά κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή και με τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία» συνεχίζουν. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μία στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να επιδράσει αποφασιστικά στην αναγέννηση της οικονομίας.
O νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει συγκεκριμένα ποσοστά ενισχύσεων ανά επιχειρηματική δραστηριότητα στη βάση του νέου χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων που τέθηκε σε ισχύ από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και ορίζει τις περιοχές αλλά και τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης για επενδυτικά έργα.
Tα εν λόγω ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 10% και 25% του συνολικού κόστους των επενδύσεων, ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή και είναι δυνατόν να αυξηθούν κατά 10% για επενδύσεις που πραγματοποιούνται από μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και κατά 20% για επενδύσεις από μικρές επιχειρήσεις. Tα σχετικά ποσοστά έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο χάρτη ενισχύσεων (κατά 5 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την περιφέρεια), ενώ στα θετικά είναι ότι ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων για την Eλλάδα θα καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και το 100% του πληθυσμού της, στον βαθμό που η χώρα επωφελείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.
Pύθμιση υπαγωγής και των προηγουμένων
Xωρίς να απαιτείται τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής, στο νέο νόμο θα ενταχθούν φορείς επενδυτικών σχεδίων που είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004. H ρύθμιση αυτή αφορά τους επενδυτικούς φορείς που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα, έως τις 30 Iουνίου 2015, αίτημα ελέγχου προκειμένου να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης, καθώς και αίτημα παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης του επενδυτικού τους σχεδίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Yπενθυμίζεται ότι, βάσει του νόμου 4242/2014, η ημερομηνία ολοκλήρωσης όλων των σχεδίων του νόμου 3299/2004 είχε παραταθεί αυτοδίκαια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015. Bάσει δε της ίδιας νομοθεσίας οι φορείς αυτοί μπορούσαν με αίτησή τους μέχρι τις 30/6/2014 και υπό προϋποθέσεις να ζητήσουν επιπλέον παράταση έως τις 31/12/2016.
Mε τη ρύθμιση που γίνεται τώρα, στην πραγματικότητα δίνεται η ίδια προθεσμία ολοκλήρωσης, η 31η Δεκεμβρίου 2016, τόσο για όσους είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα πέρυσι, όσο και για εκείνους υπέβαλαν αίτημα φέτος.