Ανακατατάξεις φέρνει η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στο Χ.Α., αφού παρά την ψήφιση της συμφωνίας από τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια, την αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch Ratings, την εκταμίευση των χρημάτων και αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ, η αγορά κινείται πλέον στο ρυθμό των εκλογών.
Παρότι το Χ.Α. ανέμενε μία τέτοια ανακοίνωση, ειδικά μετά την ψήφιση της συμφωνίας και τις απώλειες της κυβέρνησης, εντούτοις η πολιτική απόφαση για νέες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε μίνι – σοκ στις μετοχές των τραπεζών αλλά και των λοιπών δυνάμεων της αγοράς.
Ο λόγος για τον οποίο η αγορά φοβάται τις εκλογές είναι το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι άγνωστοι παράγοντες, που αδυνατεί να αναλύσει τα δεδομένα.
Βραχυπρόθεσμα πάντως η προοπτική της αγοράς επιδεινώνεται, τουλάχιστον αν κρίνουμε από την αλλαγή που αποτυπώθηκε στις τιμές των 3ετών ελληνικών ομολόγων. Έπειτα από την προσέγγιση τους στο 10,2%, χθες κινήθηκαν στο 12,35%.
Παράλληλα, η αβεβαιότητα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε μια αγορά που δεν μπορεί να διαχειριστεί αξίες συναλλαγών 3,5 εκατ. ευρώ την ώρα, είναι εύλογο να προκαλεί τεράστιες ζημιές και στρεβλώσεις σε όλα τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δύο κατηγορίες εταιρειών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και υπό προϋποθέσεις να συντελέσουν στη συντήρηση κάποιων θετικών προσδοκιών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εταιρίες που διαθέτουν εξαγωγικό προφίλ και δυνατά θεμελιώδη, ενώ στη δεύτερη βρίσκονται εταιρίες για τις οποίες το ενδιαφέρον, λόγω αποκρατικοποίησης, θα παραμείνει ζωντανό και μετά τις εκλογές.
Τεχνικά, η προσέγγιση πάλι των 650 μονάδων τόσο γρήγορα, φέρνει στο προσκήνιο τη στήριξη στο επίπεδο των 615/620 μονάδων, εκτός και αν η αγορά εκπλήξει και επιβεβαιώσει τη στήριξη σε αυτά τα επίπεδα και μπορέσει να κινηθεί ανοδικά, στοιχείο που ενισχύεται και από τους κάποιους υπερπωλημένους τεχνικούς δείκτες.
Το χαμηλό στις 615 μονάδες θα συνεχίσει να αποτελεί για το επόμενο διάστημα το σημείο αναφοράς στο Χ.Α. και οποιαδήποτε κίνηση πλησίον της περιοχής αυτής ανοίγει τον δρόμο προς τα ιστορικά χαμηλά, στις 470 μονάδες περίπου με αρκετά ενδιάμεσα επίπεδα.
Για τον βασικό δείκτη, ως προς το ανοδικό εύρος, οποιαδήποτε σοβαρή ανάλυση θα προκύψει μετά την υπέρβαση του τοπικού υψηλού στις 710 μονάδες. Έπειτα, τα ενδιάμεσα επίπεδα με σημασία είναι οι 725 μονάδες, οι 750 μονάδες, οι 780 μονάδες και το υψηλό της 26ης Ιουνίου, στις 800 μονάδες περίπου. Αλλαγή στην πτωτική τάση θα έχουμε μόνο αν Γενικός Δείκτης διασπάσει το τοπικό υψηλό των 825 μονάδων.
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που εμφανίζει μεγαλύτερη πτώση από το Γενικό Δείκτη τις προηγούμενες μέρες, η επιστροφή πάνω από τις 200 μονάδων θα είναι άκρως θετικό, «κλειδί είναι οι 185 μονάδες (Τετάρτη 5/8), ενώ το χαμηλό του δείκτη είναι οι 168 μονάδες, που είχαν καταγραφεί στις 4 Ιουνίου του 2012.
Στον τραπεζικό δείκτη, η επιστροφή στα χαμηλά των 220 μονάδων από την αντίδραση έως τις 330 μονάδες μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, αποκαλύπτει πλήρως τον προβληματισμό των επενδυτών. Οι μετοχές των τραπεζών πλην της ΕΤΕ σημείωσαν νέα χαμηλά.
Πλέον είναι ευδιάκριτο ότι τα επίπεδα αντίστασης στα δεύτερα limit down είναι για την ώρα και με την τρέχουσα ειδησεογραφία, απροσπέλαστα, ενώ δεν υπάρχουν στον αντίποδα επίπεδα στήριξης. Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές λόγω της υπερπώλησης μπορούν να αντιδράσουν τεχνικά, ενώ οι 310 μονάδες αποτελούν ισχυρή αντίσταση, όπως και υψηλότερα, οι 350 μονάδες και 400 μονάδες.