ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ
Σε φάση συρρίκνωσης εισήλθε και πάλι η ιαπωνική οικονομία, επιβεβαιώνοντας όσους απευθύνουν έκκληση για ακόμα ισχυρότερα μέτρα στήριξης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ειδικότερα, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έπειτα από ένα πλήγμα τόσο στις καταναλωτικές όσο και στις επιχειρηματικές δαπάνες. Η μείωση του ΑΕΠ σημειώθηκε έπειτα από μόλις δύο τρίμηνα θετικής ανάπτυξης που μεσολάβησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η οικονομία είχε πέσει ξανά σε ύφεση.
Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης στις άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς οι ιδιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,8% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Όμως, και το εμπόριο επέδρασε αρνητικά στα στοιχεία του ΑΕΠ, αφαιρώντας 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα άσχημα στοιχεία για το ΑΕΠ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή περαιτέρω νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, την ώρα που η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθεί να δίνει μάχη για να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%. Ως γνωστόν, η χώρα πασχίζει να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό εδώ και δύο δεκαετίες.
Κατά τη Nordea, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού θα ήταν να ενισχυθεί το πρόγραμμα χαλάρωσης της Ιαπωνίας, ώστε να υποχωρήσει το γιεν και να ενισχυθούν οι τιμές εισαγωγών.
Το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που έγινε γνωστό ως «Abenomics», έδειχνε να φέρνει αποτελέσματα, αλλά οι πιέσεις που αυτό επέφερε στο γιεν σήμαναν την αύξηση του κόστους των εισαγόμενων ειδών τροφίμων.
Πάντως, τον περασμένο μήνα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, εκτίμησε ότι η εξασθένηση της οικονομίας θα είναι πρόσκαιρη. Για το σύνολο του έτους αναμένεται ανάπτυξη 1,7%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 2%.