“Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Λαφαζάνης έχουν αποτύχει. Το μόνο που τους ενδιέφερε τόσα χρόνια ήταν να καταλάβουν τις καρέκλες, να γίνουν εξουσία, να διορίσουν τους δικούς τους. Δεν τους ενδιέφερε να συζητήσουν και να συνεννοηθούν πως θα κυβερνήσουν τη χώρα”, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι “η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική οικονομία καθώς τα περισσότερα μέλη της δεν έχουν σχέση με την οικονομία, με την αγορά και με τη δουλειά. Υπήρξαν κομματικά στελέχη, που μια ζωή τους πλήρωνε το κόμμα και τώρα το δημόσιο”.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του επικεφαλής του Ποταμιού είναι:
– Θα μπορούσε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη και να αποφύγουμε τις εκλογές. Πως βρέθηκε τόσο καιρό στη Βουλή; Έπρεπε να υπάρχει μια κοινή προσπάθεια για κάποιους μήνες, να ορθοποδήσει η οικονομία και αμέσως μετά, αν δούμε ότι δεν τα καταφέρναμε, να πηγαίναμε σε μια εκλογική μάχη.
– Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Λαφαζάνης έχουν αποτύχει. Δεν θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να είχε συζητήσει με τον κ. Λαφαζάνη που πρέπει να πάει;
Είναι δυνατόν; Γιατί δεν διαφωνεί ένας ή δύο βουλευτές, διαφωνούν 30-35 δηλαδή το 1/3 το 1/4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που σημαίνει ότι το μόνο που τους ενδιέφερε τόσα χρόνια, ήταν να καταλάβουν τις καρέκλες, να γίνουν εξουσία, να διορίσουν τους δικούς τους. Δεν τους ενδιέφερε να συζητήσουν συνεννοηθούν πως θα κυβερνήσουν τη χώρα, να δουν τις εκθέσεις, να βρουν τις λύσεις. Και ξαφνικά βρισκόμαστε στο κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας, το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί. Αυτό είναι η αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα.
– Το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά που δίνουμε στην εκλογική διαδικασία αλλά τα λεφτά που χάνει η οικονομία. Όταν αρχίζουν οι εκλογικές διαδικασίες παγώνει η οικονομική δραστηριότητα. Υπάρχουν επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης οι οποίες δεν μπορούν να δουλέψουν προεκλογικά, κάτι το οποίο επίσης συμβαίνει και στις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, τις οποίες οι ξένοι δεν εμπιστεύονται σε μια περίοδο εκλογών.
Αυτό, είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, έχουμε μια πτώση του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση όμως δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική οικονομία καθώς τα περισσότερα μέλη της δεν έχουν σχέση με την οικονομία, με την αγορά και με τη δουλειά. Υπήρξαν κομματικά στελέχη, που μια ζωή τους πλήρωνε το κόμμα και τώρα το δημόσιο.
– Φτάσαμε στο σημείο, μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας να φέρει μια συμφωνία, η οποία είναι αρκετά επώδυνη για τη χώρα. Μια συμφωνία, που εμείς δεν θα τη φέρναμε.
Θα είχαμε καταφέρει να κάνουμε μια συμφωνία πολύ πιο πριν, όταν η Ελλάδα ήταν μέσα στο πρόγραμμα και οι όροι θα ήταν ευνοϊκότεροι. Δεν κατάφερε όμως κάτι άλλο ο Πρωθυπουργός. Παρόλα αυτά, εμείς φερόμενοι πατριωτικά και μακριά από τις συνήθειες τακτικές της αντιπολίτευσης που λέει “δεν θα λερώσω εγώ τα χέρια μου, δεν θα ψηφίσω”. Με υπευθυνότητα είπαμε “ψηφίζουμε” για το καλό της χώρας, ώστε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη.
– Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από πολλές δυνάμεις ταυτόχρονα, αλλά όχι να κυβερνηθεί στο πλαίσιο του μοιράσματος των καρεκλών όπως γίνεται συνήθως. Θα πρέπει να υπάρξει ένα καινούργιο σχέδιο, ένα σχέδιο που θα συμφωνηθεί και αμέσως μετά να βρεθούν τα είκοσι άτομα, που είναι απαραίτητα να κυβερνηθεί η χώρα. Αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο, ώστε να πούμε ότι το ακολουθούμε.
– Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξελίχθηκε σε μια ντροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι από τις μαύρες σελίδες, νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα ξεχαστεί.