Άνδρες του ΣΔΟΕ, κάνουν «φύλλο και φτερό» το λογαριασμό του πρώην υπουργού και της κινήσεις του.
Με το θέμα ασχολείται κατά πληροφορίες ο Γ. Καπελέρης, ο οποίος έχει λάβει και προσωπικά το αίτημα των βουλευτών
Έχει στενέψει ο κλοιός γύρω από τον πρώην υπουργό, στους λογαριασμούς του οποίου, στην Ελβετία, βρέθηκαν 178 εκατομμύρια ευρώ… αγνώστου προελεύσεως. Πλέον, το θέμα ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές, ενώ και η Βουλή, ταλανίζεται από τις αποκαλύψεις.
Η Επιτροπή ελέγχου του πόθεν έσχες της Βουλής, έδωσε στον πρόεδρό της, Βαγγέλη Αργύρη, την εξουσιοδότηση να ζητήσει από το ΣΔΟΕ τα πλήρη στοιχεία του κατόχου του επίμαχου λογαριασμού στην Ελβετία. Την υπόθεση λοιπόν τώρα εξετάζουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ, οι οποίοι κάνουν «φύλλο και φτερό» το λογαριασμό του πρώην υπουργού και της κινήσεις του. Με το θέμα ασχολείται κατά πληροφορίες ο Γ. Καπελέρης, ο οποίος έχει λάβει και προσωπικά το αίτημα των βουλευτών
Η έρευνα –τα αποτελέσματά της δηλαδή- έχει τεράστια σημασία, αφού στη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών της Επιτροπής (Θ. Μπούρας, Α. Σκυλλάκος, Β. Αποστολάτος, Θ. Δρίτσας), ακούστηκαν πολλά ονόματα πρώην υπουργών, τα οποία εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens. Έλεγαν δηλαδή ότι πιθανότατα, ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού είναι ένας εξ’ αυτών. Οι βουλευτές τονίζουν ότι «τα στοιχεία του πρώην υπουργού πρέπει, αν διαπιστωθεί βέβαια ότι υπάρχουν, να βγουν στο φως».
Ήδη έχουν γίνει ταυτοποιήσεις λογαριασμών και άλλων οικονομικών στοιχείων πρώην υπουργών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Β. Αργύρης έχει ζητήσει από τους ορκωτούς λογιστές και τις τράπεζες διευκρινήσεις για τα στοιχεία κάποιων από αυτούς που είναι ελλιπή. Προσπαθούν δηλαδή να εντοπίσουν τις αναντιστοιχίες μεταξύ εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Το λόγο για τον… μπερμπάντη πρώην υπουργό τώρα, έχει η Δικαιοσύνη. Μετά από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή της ΝΔ, Γ. Γιακουμάτο, για να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο υπεύθυνος, η υπόθεση παίρνει το δρόμο της.
Από στιγμή σε στιγμή, η υπόθεση αναμένεται να ανατεθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, στον οποίο κατατέθηκε, σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών (προφανώς θα χρεωθεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου και από εκεί σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών) και θα αρχίσουν οι κλήσεις όσων γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση, ενώ θα συγκεντρωθούν και όλα τα απαραίτητα στοιχεία (με πρωταρχικό τις κινήσεις του επίμαχου λογαριασμού στο εξωτερικό).
Πάντως, την υπόθεση παρακολουθεί στενά μέχρι το τέλος και ο βουλευτής, που είχε την τόλμη να την ανακινήσει. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος έχει δηλώσει πως ζει για την ημέρα που θα δει κάποιον από αυτούς που «τα έφαγαν» να οδηγείται στη φυλακή. Κι εμείς…
Ο υπουργός
Ο πρώην υπουργός με το λογαριασμό μαμούθ, πάντως, ανησυχεί, αλλά από… μακριά. Σε κάποια από τις Βαλκανικές χώρες, όπου συνηθίζει να πηγαινοέρχεται το τελευταίο διάστημα, κάνοντας «μπίζνες» (εκμεταλλευόμενος τη δραστηριοποίηση φίλου του, επιχειρηματία, στην περιοχή) έμαθε τα «μαντάτα». Με εκείνη τη γαλλική οξυδέρκεια που τον διακρίνει, σήκωσε ψηλά το πηγούνι, όπως συνηθίζει και άλλαξε κουβέντα.
Η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει τις βαριές συνέπειες, που αντιμετωπίζουν οι φοροφυγάδες. Άλλωστε, όπως διατείνεται, η εμπλοκή του και σε άλλα σκάνδαλα, που προσπάθησαν να τον χρεώσουν, μέχρι στιγμής δεν τον «άγγιξε». Ίσως βαθιά μέσα του να πιστεύει ότι «δίνοντάς» τον, θα είναι σαν να καταδικάζεται ένα κόμμα ολόκληρο. Άλλωστε, σε λίγους θα πήγαινε η καρδιά να βάλουν φυλακή έναν παλιό συμμαθητή τους.
Και, υπάρχει, σου λέει, και η συναδελφική αλληλεγγύη. Όμως το κακό είναι ότι όταν ήταν υπουργός, με τους περισσότερους συναδέλφους του είχε ή κακές, ή μηδενικές σχέσεις. Αιτία των… ομηρικών καβγάδων, ήταν οι κάμερες! Ο συγκεκριμένος πρώην υπουργός, θεωρώντας ότι «αδικείτο» από τα ΜΜΕ (και πώς να μην τον αδικούσαν, όταν έστελνε σε εκδότες οργισμένα non paper ζητώντας τους να «παγώσουν» τους ρεπόρτερ, που επέκριναν το πολιτικό του έργο), επιθυμούσε μεγαλύτερη προβολή και απαιτούσε να είναι αυτός ο «πρωταγωνιστής».
Έπειτα, ήταν και ο τρόπος ζωής που δεν άρεσε σε πολλούς συναδέλφους του. Αυτά τα «σούρτα φέρτα» στο Super Paradise, στη Μύκονο, τα καλοκαίρια, από πολλούς θεωρούνταν «προκλητικά». Όπως το ίδιο θεωρούνταν και τα ραντεβουδάκια του στη Βάρκιζα με καλλίγραμμες νεαρές. Τελικά, τα «καρφιά» των εθνοπατέρων γι’ αυτόν δεν έχουν τελειωμό. Ένα τέτοιο ραντεβού, λέγεται, με μια εκ των γραμματέων του, τον έφερε ένα βήμα πριν από το διαζύγιο με την – καθ’ όλα σοβαρή – σύζυγό του.
Ίσως γι’ αυτό, το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τα ταξίδια (τα οποία, αν είχαν αέρα πολυτέλειας και… ολίγον τι από ποδόσφαιρο, πάντα τα λάτρευε) και περνά λιγότερες ώρες με την οικογένειά του. Η προπόνηση στο γήπεδο έχει κοπεί και αντικατασταθεί με μπάλα σε γήπεδα 5Χ5 με φίλους, τις Κυριακές. Το υπόλοιπο διάστημα, όσο δεν βρίσκεται στο εξωτερικό για «μπίζνες», απομονώνεται και αφοσιώνεται στη συγγραφή ενός βιβλίου. Σε αυτό, θα περιγράψει όλα όσα έζησε, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Και, όσοι ξέρουν, λένε ότι έχει πολλούς να «κάψει».
Και άλλα «μπλεξίματα»
Πάντως, τα «μπλεξίματα» για τον πρώην υπουργό, είναι πολύ περισσότερα. Γιατί δεν είναι μόνο τα 178 εκατομμύρια ευρώ, ούτε τα άλλα σκάνδαλα, στα οποία φέρεται να έχει εμπλακεί. Είναι και ένα ακόμα θέμα… φορολογικής φύσεως, τουλάχιστον, όπως ψιθυρίζουν βουλευτές.
Τι λένε; Ότι όπως προκύπτει από το πόθεν έσχες του, όταν διατελούσε υπουργός και παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, ελάμβανε σύνταξη από το Ταμείο Νομικών. Λογικό, θα πει κανείς, ίσως και νόμιμο. Όμως πόσο ηθικό είναι να παίρνεις σύνταξη για ένα επάγγελμα, το οποίο δεν έχεις εξασκήσει ποτέ στη ζωή σου;
Διαβάστε επίσης: «Ο υπουργός των 178 εκατ. δε θα μείνει ατιμώρητος»