Ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγορώντας τον για εφαρμογή ενός μνημονιακού σχεδίου που εξοντώνει τον ελληνικό λαό.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι ο αντίπαλος της Αριστεράς είναι οι μνημονιακές δυνάμεις -ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ , Ποτάμι– το προεκλογικό πρόγραμμα των οποίων καταστρέφει την ελληνική κοινωνία.
«Χρειάζεται μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο για να σταματήσουμε την συμφορά» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση μέσα στην Ευρωζώνη και με τα Μνημόνια. Κάνουμε αυτή την εναλλακτική επιλογή για να μπορέσει η χώρα να ανασάνει».
Αναφορικά με τον διαχωρισμό του από την κυβερνητική πορεία, εξήγησε ότι παντού εξέφραζε τη διαφωνία και την κριτική του και διεμήνυε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν λάθος πορεία, « ότι πρέπει να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο, ότι έτσι που πάμε θα έχουμε άσχημη κατάληξη».
«Το πρόγραμμα μας δεν εφαρμόστηκε. Έγινε μια αναδίπλωση απίστευτη και ξαφνικά από αντιμνημονιακοί γίναμε μνημονιακοί».
«Είχαμε καταγγείλει την συμφωνία της 2ης Φλεβάρη στην Κεντρική Επιτροπή» συνέχισε και για ακόμα μια φορά εξέφρασε την άποψη ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη σημαίνει Μνημόνια και αέναη λιτότητα. «Για 5 χρόνια, για 100 χρόνια;» διερωτήθηκε. «Η Ευρωζώνη είναι μια γερμανική οικονομική φυλακή και μάλιστα υψίστης ασφαλείας. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από εκεί», υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε να φύγουμε από την ύφεση και την λιτότητα με την μνημονιακή κηδεμονία» συμπλήρωσε και κάλεσε τον λαό να πει «όχι» στη λιτότητα και την φορολεηλασία.
Σχετικά με τις συντάξεις σχολίασε ότι «τώρα ήρθαν μειωμένες λόγω μνημονίου. Δεν μπορεί ο ΦΠΑ να εκτοξεύεται στο 23%. Δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα έτσι. Χρειάζεται ρευστότητα η οικονομία. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι η Ευρωζώνη διαλύει την οικονομία».
Υποστηρίζοντας την επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα είπε ότι αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο.
«Για μας το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ. Πρέπει να τονώσουμε τις εξαγωγές μας, να ενισχύσουμε την οικονομία. Θέλουμε να σταματήσει η φτώχεια και η δυστυχία. Να σταματήσουν τα παιδιά μας να μεταναστεύουν».
Για τη διαγραφή του χρέους είπε: «Η διαγραφή του χρέους είναι ρεαλιστική. Δεν μπορούμε να αποπληρώνουμε αυτό το χρέος γιατί δεν έχει προοπτική η αποπληρωμή αυτού του χρέους. Το χρέος μεγαλώνει. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται μεγαλύτερο, επαχθέστερο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ΔΝΤ να ζητάει διαγραφή χρέους για εμάς».