Με κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να καταφέρει να θέσει τις βάσεις για μία ανοδική διαφυγή από τα επίπεδα των 650 μονάδων, καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε για ακόμη μία φορά σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,35% στις 655,33 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 656,52 μονάδες και η χαμηλότερη στις 644,25. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 28,84% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 15,52 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,52 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,60%.
Η αγορά σήμερα κινήθηκε σε χαμηλούς ρυθμούς, καθώς στη χαμηλή «ορατότητα» λόγω των εκλογών, προστέθηκε και η απουσία μεγάλης μερίδας ξένων επενδυτών εξαιτίας της αργίας στη Wall Street. Οι κινήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έδειξαν επιφυλακτικότητα, με την αγορά να προσπαθεί να διαγνώσει τα σενάρια της επόμενης ημέρας της 20ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αγορά δείχνει να επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης: α) την επομένη των εκλογών, β) με τη μεγαλύτερη δυνατή κομματική συναίνεση.
Την ίδια ώρα, οι μεγάλες εισηγμένες βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει του Roadshow που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λονδίνο. Εκεί θα συμμετάσχουν 29 εισηγμένες, όπου θα πραγματοποιήσουν εκατοντάδες ραντεβού με funds και επενδυτικές τράπεζες. Στο πλαίσιο του Roadshow έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων της ΕΧΑΕ με στελέχη του οίκου FTSE, όπου και θα συζητηθεί η παραμονή ή όχι του ΧΑ στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι την ερχόμενη Παρασκευή (11/9) αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από τον FTSE για το εάν το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών (developed markets). Από τον περασμένο Μάρτιο το Χ.Α. είχε τοποθετηθεί σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) για πιθανή υποβάθμιση στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων αγορών.
Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν οι μετοχές των Eurobank (2,55 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (2,32 εκατ.), ΟΠΑΠ (2,16 εκατ.(, ΔΕΗ (1,63 εκατ.) και ΕΧΑΕ (1,33 εκατ.).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έξι μόνον υποχώρησαν, αυτές της Coca Cola (-1,56%), της Folli Follie (-1,56%), του ΟΤΕ (-1,13%), της Grivalia Properties(-0,88%), της Τιτάν (-0,20%) και της Motor Oil(-0,11%), που τυγχάνει να διαμορφώνουν το ποσοστό του 25άρη σε σημαντικό βαθμό. Γι’ αυτό και υπήρξε μεγάλη διαφορά μεταξύ του +1,35% του γενικού δείκτη και του +5,85% του τραπεζικού δείκτη.
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+11,70%), της Ελλάκτωρ (+6,38%), της Eurobank(+5,26%), της Εθνικής (+5,19%), της Alpha Bank(+5,04%), του ΟΠΑΠ(+4,64%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+4,49%), της Μυτιληναίος (+3,46%), της ΔΕΗ (+3,38%) και της Viohalco(+3,13%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (5,85%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-2,10%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 75 κινήθηκαν ανοδικά, 19 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.