Στην αύξηση των επιτοκίων της αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2008.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα αυξηθεί την Πέμπτη στο 1,25% από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1%, στο οποίο βρίσκεται από το Μάιο του 2009, ύστερα από αλλεπάλληλες μειώσεις κατά την όξυνση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σε περίπτωση που οι προβλέψεις τους επιβεβαιωθούν, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη μεταξύ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, η οποία θα εγκαταλείψει την πολιτική των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, που επέβαλε η παγκόσμια ύφεση.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι αποφασισμένοι να λάβουν μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, που έχει σκαρφαλώσει στο 2,6% εξαιτίας των ραγδαίων ανατιμήσεων στα καύσιμα και τα τρόφιμα.
Η στάση της ΕΚΤ ωστόσο διχάζει τους ειδικούς. Ορισμένοι τη θεωρούν επιβεβλημένη, επισημαίνοντας ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους, από τα οφέλη, που προσφέρει. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί, που υπογραμμίζουν ότι αυξάνοντας το κόστος δανεισμού η κεντρική τράπεζα «θυσιάζει» την ανάκαμψη στο βωμό της σταθερότητας των τιμών, ενώ θέτει σε κίνδυνο τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης.
Συνέπειες για τις χώρες με χρέος
Ωστόσο, η εξομάλυνση των τιμών ενδεχομένως να πλήξει την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αδυνατώντας παράλληλα να καταπνίξει τις απειλές του πληθωρισμού στη Γερμανία.
Σύμφωνα με οικονομολόγο της Deutsche Bank, ο Τρισέ μπορεί να θέλει να στείλει ένα «σαφές μήνυμα» προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να κρατήσει τον μετριασμό των εντάσεων στην αγορά του χρέους τους, ασκώντας πίεση για την επίλυση της κρίσης.
Το πλήγμα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, οι οποίες παλεύουν με δραστικά μέτρα λιτότητας να θέσουν υπό έλεγχο ελλείμματα και χρέη, θα είναι σοβαρό, όπως προειδοποιούν γενικώς οι οικονομολόγοι.
Διαβάστε επίσης: Ανησυχία στο Οικονομικών για αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ