«Αλχημείες» της τελευταίας στιγμής δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα
Στον εξωφρενικό αριθμό των 272 σχολικών μονάδων που παραμένουν κλειστές έφτασε τελικά ο «λογαριασμός» στην Παιδεία για τη φετινή σχολική χρονιά, σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε Κυκλάδες, Εύβοια και Δωδεκάνησα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρόδου, όπου κλήθηκαν σχολικοί σύμβουλοί για να ανοίξουν τέσσερα σχολεία στο νησί!
Το πραγματικά ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως προκειμένου να «κρυφτούν» οι τραγικές ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία, επιστρατεύτηκαν κάθε είδους τεχνάσματα και αλχημείες, όπως για παράδειγμα αναστολή λειτουργίας σε νηπιαγωγεία ή και μετακινήσεις εκπαιδευτικών της τελευταίας στιγμής.
«Τα Χριστούγεννα θα περιμένουμε μέχρι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών στα σχολεία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) κ. Θανάσης Κικινής σε συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, σε 92 δημοτικά και 180 νηπιαγωγεία δεν έγινε ούτε αγιασμός…
Η εικόνα της δημόσιας Παιδείας, ειδικότερα στην Πρωτοβάθμια, θα παραμείνει τραγική για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα, καθώς μόλις χθες αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες και μέχρι και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι ενστάσεις. Οι αιτήσεις φέτος ξεπέρασαν τις 100.000 και τα ασφυκτικά περιθώρια που έθεσε η υπηρεσιακή υπουργός κ. Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν.
Επίσημη στάση του υπουργείου είναι ότι από 22 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει ο επιμερισμός των καθηγητών στα σχολεία με ανάρτηση των τελικών πινάκων, χρονοδιάγραμμα που το αμφισβητούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η ΔΟΕ κατέγραψε 12.884 κενά, σημειώνοντας ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δομές παράλληλης στήριξης. Προσθέτοντας και αυτές, οι ελλείψεις αγγίζουν τις 14.000. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους δασκάλους, με 4.133 ελλείψεις, ενώ στους νηπιαγωγούς τα κενά φτάνουν τα 1.766.