Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν πρέπει να προκαλέσει μεγάλη μείωση των συμμετοχών τους (dilution), καθώς κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη, τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Είναι πολύ σημαντικό να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, αλλά δεν πρέπει να εκμηδενιστούν οι συμμετοχές των υφιστάμενων μετόχων. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε σημαντικά τους επενδυτές που θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου», δήλωσε ο κ. Καραμούζης.
Ο τραπεζίτης σημείωσε ότι τα 40 δις. ευρώ των καταθέσεων, που έχουν φύγει από τις τράπεζες το τελευταίο 10μηνο από τον Νοέμβριο, μπορεί να επιστρέψει στο μεγαλύτερο μέρος τους επόμενους 18 μήνες. «Μια αύξηση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιστροφή καταθέσεων 35-40 δισ. ευρώ το επόμενο δεκαοκτάμηνο», είπε.
Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για τα επικείμενα stress tests των ελληνικών τραπεζών προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 2,3% εφέτος και 1,3% το 2016, ενώ θα έχει ανάπτυξη 2,7% το 2017.
Ωστόσο, η ΕΚΤ θα εξετάσει και δυσμενές σενάριο, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών ελλειμμάτων των τραπεζών. Οι παραδοχές αυτού του σεναρίου δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί αλλά ο κ. Καραμούζης τονίζει:
«Δεδομένου ότι το δυσμενές σενάριο αφορά σε ακραίες συνθήκες, τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι σε μια μορφή που δεν προκαλεί dilution της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων από την πρώτη ημέρα, αλλά επιτρέπει στο dilution να πραγματοποιηθεί εν καιρώ, μόνο εάν και όταν προκύψουν οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες».
«Η άσκηση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να πείθει πλήρως τις διεθνείς αγορές και τους καταθέτες για τη χρηματοοικονομική ισχύ των τραπεζών, ελαχιστοποιώντας το βάρος για τους Έλληνες φορολογούμενους και μεγιστοποιώντας τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου», τόνισε ο κ. Καραμούζης.