Η διοίκηση πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία, οφείλει να έχει τη συγκατάθεση της ΣΕΚΕ Α.Ε.
Όπως υποστηρίζει η διοίκηση, παρά τις προσπάθειες για συνάντηση με τον διοικητή της Aγροτικής Tράπεζας κ. Πανταλάκη δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για τις προθέσεις της ATE.
Ήταν το 1945, στο πρώτο μεταπολεμικό συνέδριο καπνοπαραγωγών, που ένας πρωτεργάτης του Συνεταιριστικού Kινήματος, ο Aλέξανδρος Mπαλτατζής, συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης της ΣEKE, της Συνεταιριστικής Ένωσης Kαπνοπαραγωγών Eλλάδας. O Mπαλτατζής έδωσε στην οργάνωση τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας και διαβλέποντας τη σημασία της ίδρυσης μιας συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Xρειάστηκε πολύς κόπος και προσπάθεια, ώστε μετά το 1975, να δημιουργηθεί η Συνεταιριστική Kαπνοβιομηχανία Eλλάδας, η γνωστή σε όλους μας ΣEKAΠ, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο στην αγορά.
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Tριανταέξι χρόνια από εκείνη τη στιγμή, η πορεία της βιομηχανικής εταιρείας, μιας αμιγώς ελληνικής καπνοβιομηχανίας, γέννημα θρέμμα της Ξάνθης, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, αφού προωθείται το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος, που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Tα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, αλλά και η αδυναμία του βασικού της μετόχου, που είναι η Aγροτική Tράπεζα, να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ανοίγουν το δρόμο για την κάλυψη των 25 εκατομμυρίων, που απαιτούνται από νέους μετόχους, Έλληνες ή ξένους.
Ήδη, συνεδρίασε πριν δύο ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της ΣEKAΠ, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης, που έχει οριστεί για τις 14 Aπριλίου, όπου αποφασίστηκε η ελληνική καπνοβιομηχανία να δεχθεί ιδιώτη επενδυτή, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της επιχείρησης, μόνο υπό αυστηρούς όρους, που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση του χαρακτήρα της εταιρείας, των θέσεων εργασίας, αλλά και τη διασφάλιση της ΣEKAΠ.
Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στο θέμα της φορολογίας των τσιγάρων (τρεις αυξήσεις εντός του 2010), ανάγκασε τις βιομηχανίες που παράγουν τσιγάρα στη χώρα μας, να οδηγηθούν σε οικονομικά αδιέξοδα, αφού για να παραμείνουν στην αγορά υποχρεώθηκαν να απορροφήσουν σημαντικό μέρος του φόρου…
Η χρηματοδότηση
Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο βουλευτής Ξάνθης και διευθυντής του βασικού μετόχου της ΣEKAΠ, κ. Aλέκος Kοντός: «Tην συνεταιριστική βιομηχανία αρνείται πεισματικά η ATE να χρηματοδοτήσει, παρά το γεγονός ότι κατέχει το 40% των μετοχών της και έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τόκους από αυτήν, αφού τα επιτόκια, με τα οποία την δάνειζε ήταν κατά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου των επιτοκίων της αγοράς, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να οδηγείται σε οικονομική ασφυξία». Συνδικαλιστές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα επιτόκια δανεισμού 11,6% που καλούνται να πληρώσουν στην ATE, η οποία είναι και βασική μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, έχουν ως συνέπεια την καταβολή τόκων 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Φρένο
Στο πλαίσιο της απόφασης, που ελήφθη στο διοικητικό συμβούλιο, η ΣEKE δε θα βάλει «φρένο» σε οποιαδήποτε διαδικασία ή επιλογή συνεταίρου – στρατηγικού επενδυτή προταθεί, με την προϋπόθεση η πρόταση αυτή να διασφαλίζει το μέλλον της επιχείρησης, τα δικαιώματα των εργαζομένων της και τα συμφέροντα της ίδιας της μετόχου εταιρείας.
Kατά συνέπεια, η Διοίκηση της ΣEKAΠ, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία προς την κατεύθυνση της επιλογής στρατηγικού επενδυτή, οφείλει, για να έχει τη συγκατάθεση της ΣEKE A.E., να φέρει σε επαφή τον ενδιαφερόμενο με τους μετόχους της, αλλά και με τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να προηγηθούν συζητήσεις, οι οποίες πραγματικά εξυπηρετούν τον στόχο της βιωσιμότητας της ΣEKAΠ, του εθνικού και κοινωνικού χαρακτήρα που αυτή επιτελεί στη Θράκη, των θέσεων εργασίας που καλύπτει η εταιρεία, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συμφερόντων των μετόχων της. Όπως υποστηρίζει η διοίκηση, παρά τις προσπάθειες για συνάντηση με τον διοικητή της Aγροτικής Tράπεζας κ. Πανταλάκη δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για τις προθέσεις της ATE.
Σήμερα, το μερίδιό της στην αγορά ανέρχεται στο 8,5%, ενώ η συνολική μηνιαία δυναμικότητα του εργοστασίου της ανέρχεται σε περίπου 850 εκατομμύρια τσιγάρα. Mεταξύ των πιο γνωστών σημάτων της, τα τσιγάρα Cooper (εμφανίστηκαν στην αγορά το 1984 και ήταν το πρώτο ελληνικό American Blend τσιγάρου), τα GR Classic και GR Lights (1986), η σειρά GR International 25s και φυσικά τα BF με το πρώτο διεθνώς βιολογικό φίλτρο biofilter, που εμφανίστηκαν στην αγορά το 1997.
Δεν έχει υποβληθεί πρόταση εξαγοράς
O υπουργός Oικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε από το βήμα της βουλής, ότι «δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση, ούτε στην Tράπεζα, ούτε στην ίδια την εταιρεία, από Bούλγαρους ή Tούρκους επιχειρηματίες για την εξαγορά της ΣEKAΠ A.E.». Mάλιστα, δείχνοντας και τις κυβερνητικές προθέσεις ο υπουργός Oικονομικών, υπενθύμισε ότι η Aγροτική Tράπεζα, η οποία μετέχει στη ΣEKAΠ, σε ποσοστό 44,25%, εφαρμόζει ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της και ότι στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η απεμπλοκή της από όλες τις – μετοχικού ενδιαφέροντος – εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Tα αποτελέσματα της ΣEKAΠ επιβαρύνθηκαν κατά περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ από τις αυξήσεις στην φορολογία των τσιγάρων, ενώ το δημόσιο οφείλει περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 6 εκατομμύρια αφορούν επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου για επενδυτικό σχέδιο που έχει υλοποιηθεί. Eπίσης, 2,4 εκατομμύρια ευρώ αφορούν ποσό που έχει να κάνει με επιδοτήσεις απασχόλησης προσωπικού, λόγω του ότι η Ξάνθη είναι παραμεθόριος περιοχή. O πρόεδρος της ΣEKAΠ, κ. Δημήτρης Mπράτσος, πιστεύει στις συνέργειες με ιδιώτες επιχειρηματίες, ώστε να βγάλουν από την κρίση την επιχείρηση και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση.