Σε μάχη στήθος με στήθος εξελίσσονται οι εκλογές της Κυριακής και η αγωνιώδης προσπάθεια των δύο κύριων αντιπάλων να επικρατήσουν αποτυπώνεται ανάγλυφα σε ανταποκρίσεις από την Αθήνα και σε σχολιαστικά άρθρα Γερμανών δημοσιογράφων.
«Δεν έχουμε αποφύγει το Grexit»
Πλούσια σε άρθρα για την προεκλογική Ελλάδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Σε εισαγωγικό του σχόλιο, ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προκαλέσει έκπληξη. «Διότι όταν τον Ιούνιο ανέλαβε την ηγεσία από τον Αντώνη Σαμαρά, τα ποσοστά του κόμματος ήταν πολύ πίσω από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ», παρατηρεί και πιστώνει στον Μεϊμαράκη την επιστροφή της παράταξης στις κεντροδεξιές αξίες, για τις οποίες πάλεψε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής.
«Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αναξιόπιστος ακόμη και απέναντι στους ψηφοφόρους του, είναι ένας από τους λόγους που το κόμμα διασπάστηκε», αναφέρει ο κ. Μεϊμαράκης, για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα κυβέρνησης συνασπισμού. «Ο κίνδυνος ενός Grexit δεν έχει ακόμη αποφευχθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Εάν μετά τις εκλογές ξαναβρεθούμε σε μια τόσο δύσκολη θέση, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμα», σημειώνει.
Σε σχόλιο στην ίδια εφημερίδα ο αρθρογράφος επιχειρεί να ερμηνεύσει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ως κυβερνητική δύναμη το κόμμα περιέπεσε στο μηχανισμό συμβιβασμών της ευρωπαϊκής πολιτικής και διασπάστηκε επειδή είχε τη λάθος συνταγή», επισημαίνει.
«Στο τέλος ο Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του κάτω από το τρίτο μνημόνιο. Δεσμεύτηκε για μια πολιτική που επί χρόνια χαρακτήριζε εγκληματική και βάρβαρη. Η ΚΟ του κόμματος, αν και δεν ήταν συμπαγής, αναγκάστηκε να ψηφίσει κόντρα στην ιδεολογία της, έγινε η εχθρική εικόνα του ίδιου του εαυτού της. Για πολλούς Έλληνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να είναι αριστερή δύναμη. Στη θέση του αναλαμβάνει η Λαϊκή Ενότητα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα εκπροσωπείται στην επόμενη βουλή και θα αναλάβει το ρόλο της αντιπολίτευσης εξ αριστερών, που μέχρι αρχές του χρόνου κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα».
Χάος ή πορεία προς μια σύγχρονη εποχή;
Τη βαρύτητα των εκλογών στην Ελλάδα για την ίδια και την Ευρώπη αναλύει η επίσης γερμανική Wirtschaftswoche. «Στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποδειχθεί εάν η πολιτική διάσωσης του ευρώ έχει ελπίδες επιτυχίας», επισημαίνει.
«Μια σταθερή και αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμβάλει πολύ σε αυτό. Όχι ότι η ελληνική πολιτική είναι επ’ αυτού καθοριστική, αλλά αν η Ελλάδα βυθιστεί στο χάος, οι “ευρωδιασώστες” θα πρέπει να παραδεχθούν την αποτυχία τους και οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες», προειδοποιεί ο αρθρογράφος.
«Στενή σχέση με το προηγούμενο έχει και το ερώτημα ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ο ένας οδηγεί στη διαιώνιση και εμβάθυνση του χάους από το 2009 και ο άλλος στην είσοδο της χώρας στη σύγχρονη εποχή με ένα λειτουργικό δημόσιο και με αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς υγείας και παιδείας. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς με ποια κυβέρνηση η Ελλάδα θα αποφύγει το ένα και θα επιτύχει το άλλο», καταλήγει η εφημερίδα.
«Ποτέ πια Τσίπρας ή μήπως όχι;» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης από την Αθήνα, που διαβάζουμε στη Berliner Zeitung. «Ο Τσίπρας, επονομαζόμενος σκωπτικά και Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων, πίστεψε ότι η δημοτικότητά του θα παρέμενε στα ύψη ακόμη και μετά τη μεταστροφή του από πολέμιο των μέτρων λιτότητας σε υποστηρικτή τους», σχολιάζει ο αρθρογράφος ερμηνεύοντας την οριακή διαφορά του κ. Τσίπρα από τον αντίπαλό του.
«Με τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. εμφανίστηκε ένας πραγματικός αντίπαλος, πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του, Σαμαρά και αισθητά πιο κοντά στον λαό, που θα μπορούσε να οδηγήσει τους συντηρητικούς την Κυριακή και πάλι πίσω στην εξουσία».