Στη δίνη της υπερχρέωσης η Πορτογαλία, τον Ιούνιο η συμφωνία για τον τρ όπο ενίσχυσης του EFSF.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό περισσότερη δύναμη, ώστε να μπορεί να δώσει δάνεια έως 440 δισ. ευρώ».
Σαν μια μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, την οποία ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν να χαθεί, αντιμετωπίζεται πλέον η Σύνοδος Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου.
Οι υψηλές προσδοκίες, τις οποίες είχαν αναπτύξει οι αγορές για συνολική λύση στην κρίση διαψεύσθηκαν, αφού οι ηγέτες συμφώνησαν μεν να ενισχύσουν το μηχανισμό διάσωσης, ωστόσο, δεν κατέληξαν σε απόφαση ως προς τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει. Η απόφαση αυτή θα καθυστερήσει για μήνες. Οι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF περισσότερη δύναμη, ώστε να μπορεί να δώσει δάνεια έως 440 δισ. ευρώ, έναντι 250 δισ. που μπορεί σήμερα. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για να γίνει αυτό θα συμφωνηθούν έως τον Ιούνιο.
Χωρίς λεπτομέρειες παραμένει και το σχέδιο για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM, που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013. Διαφωνίες της τελευταίας στιγμής ως προς τη δομή του μηχανισμού από τη Γερμανία, οδήγησαν στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος για τη χρηματοδότηση του fund από τις χώρες μέλη σε πέντε χρόνια, έναντι των αρχικών σχεδίων για δύο χρόνια.
Επιπλέον, η Σύνοδος δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας για μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης. Πάντως, σε αυτή τη φάση, ενθαρρυντική θα πρέπει να θεωρείται έστω και η απόφαση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, καθώς η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία καθιστά ολοένα και πιθανότερη την ένταξη της χώρας σε αυτόν.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός παραιτήθηκε έπειτα από την καταψήφιση του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας που έφερε στη Βουλή με στόχο να μειώσει το έλλειμμα. Ήταν το τέταρτο τέτοιο πακέτο που παρουσίασε τους τελευταίους 12 μήνες και περιελάμβανε μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ το μήνα και οι περαιτέρω περικοπές επιδομάτων.
Το πακέτο λιτότητας θα αντιστοιχούσε στο 4,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Με το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας στις αγορές ομολόγων να αγγίζει νέα επίπεδα ρεκόρ, οι αναλυτές θεωρούν τη διάσωση της χώρας αναπόφευκτη. Το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας μπορεί να φθάσει τα 70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμα δύο αξιωματούχους της ΕΕ με άμεση γνώση του θέματος.
Οι πρώτοι υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος ενός πακέτου μεταξύ 50 και 70 δισ. ευρώ, είπαν οι αξιωματούχοι που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, διότι το θέμα είναι εμπιστευτικό.
Ο Σόκρατες επιμένει ότι η χώρα του δεν χρειάζεται διάσωση, όμως, οι πιέσεις είναι μεγάλες. Ο οίκος Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας, από Α+ σε Α- και παράλληλα απειλεί με νέα, λόγω της πολιτικής αναταραχής.