Πονοκέφαλος για την νέα κυβέρνηση η χρηματοδότηση – Σήμα κινδύνου από το Κρατικό Νίκαιας
Ζήτημα μηνών είναι η ολική κατάρρευση του ΕΣΥ, που εδώ και μήνες παρουσιάζει σημαντικά «χάσματα» σε προσωπικό και χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση που θα προκύψει μεθαύριο θα είναι αναγκασμένη –μεταξύ άλλων- να διαχειριστεί αυτά τα δύο τεράστια προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Μετά την αποχώρηση από το ΕΣΥ περίπου 17 χιλ. εργαζομένων, στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας, δεν έγιναν προσλήψεις προσωπικού, ενώ τέλος του 2015 λήγει η θητεία των επικουρικών γιατρών.
Από την άλλη, τα νοσοκομεία λειτουργούν οριακά, με «πετσοκομμένες» προμήθειες, με άδεια ταμεία κι ένα χρέος προς τους προμηθευτές που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Τη ίδια στιγμή, από το 1,38 δισ. ευρώ κρατικής επιχορήγησης για το 2015, έχουν λάβει περίπου 500 εκατ. ευρώ.
«Από το 2010 και μετά, οι προσλήψεις προσωπικού έχουν παγώσει. Ακόμα και οι 2.500 θέσεις γιατρών, που είχαν προκηρυχθεί πριν από το πάγωμα, δεν έχουν καλυφθεί», σημειώνει στην Καθημερινή η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, που εκτιμά ότι 15.000 θέσεις νοσηλευτών και 6.000 θέσεις γιατρών πρέπει να καλυφθούν για να στηριχθεί το ΕΣΥ.
Σύμφωνα με την ίδια, μια βασική παρέμβαση που πρέπει να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη των γιατρών. Σήμερα, για να προσληφθεί ένας μόνιμος γιατρός απαιτείται περίπου 1,5 έτος από τη στιγμή που θα προκηρυχθεί η θέση.
Ωστόσο, οι ανάγκες είναι επιτακτικές. Μάλιστα, η παράταση στη θητεία των περισσότερων επικουρικών γιατρών λήγει στο τέλος του 2015 και θα κινδυνεύσει η λειτουργία πολλών τμημάτων νοσοκομείων που πλέον βασίζονται σε αυτούς.
«Στα καρδιολογικά επείγοντα του “Ευαγγελισμού” έχουμε τέσσερις επικουρικούς. Σκεφτείτε να φύγουν…», αναφέρει στην Καθημερινή ο καρδιολόγος πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, Ηλίας Σιώρας, προσθέτοντας ότι οι πιο επείγουσες ανάγκες αφορούν στην στελέχωση των χειρουργείων, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των επειγόντων και των νοσηλευτικών τμημάτων του νοσοκομείου.
Σήμα κινδύνου από το Κρατικό Νίκαιας
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Κρατικό Νίκαιας για ειδικευμένους γιατρούς. «Πρέπει να καλυφθούν τουλάχιστον 50 θέσεις», σημειώνει ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου και προσθέτει: «Χρειάζονται οπωσδήποτε δύο αγγειοχειρουργοί. Έχουν χαθεί ασθενείς στα επείγοντα ή κατά τη διακομιδή τους σε νοσοκομείο που έχει αγγειοχειρουργό, επειδή δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως».
Το Κρατικό Νίκαιας χρειάζεται επίσης άμεσα νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (περίπου 300 άτομα), που πάντα ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» του ΕΣΥ. Όπως αναφέρει η κ. Παγώνη, ακόμα και στο «Γ. Γεννηματάς» –ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία– υπάρχουν τμήματα με μία νοσηλεύτρια για 40 και 50 ασθενείς το βράδυ.
Πονοκέφαλος για την νέα κυβέρνηση η χρηματοδότηση
Πονοκέφαλος για τη νέα κυβέρνηση είναι και η χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Ο προϋπολογισμός 2015 για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων προέβλεπε αρχικά 1,38 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ του 2014.
«Τα χρήματα που δόθηκαν φέτος φτάνουν μετά βίας για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές έως και τον Αύγουστο», τονίζει η κ. Παγώνη. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, σε πρόσφατη συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Αθ. Δημόπουλου με την ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για το 2015 της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είχαν εκταμιευθεί 762 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία, ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος μόλις 258 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Σύνολο περίπου 500 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα χρέη προς τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι και το αίτημα που απηύθυνε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ζητεί να εγκριθεί για φέτος αύξηση του ορίου αγορών των μονάδων του ΕΣΥ στο ύψος του 2013, δηλαδή στο 1,8 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα (νοσοκομεία και ΠΕΔΥ).
Ο κ. Δημόπουλος κάνει λόγο για διόγκωση των προβλημάτων στη λειτουργία των μονάδων λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού και τονίζει ότι για την εξασφάλιση του εφοδιασμού των νοσοκομείων για τον Οκτώβριο, απαιτείται να εγκριθεί άμεσα η αύξηση του ορίου αγορών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ.