Tην έξοδο στους Έλληνες πλοιοκτήτες δείχνουν οι Bρετανοί με την έκτακτη εισφορά 50.000 λιρών.
«Σε ισχύ και η έκτακτη εισφορά των 30.000 στερλίνων, για όσους διαμένουν στην Αγγλία πάνω από επτά χρόνια».
Την έξοδο «μυρίων» Ελλήνων και ξένων εφοπλιστών από τη Βρετανία «δείχνει» η κυβέρνηση της χώρας, με τις αλλαγές που προτείνει στο νέο φορολογικό νόμο.
Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, επεφύλασσε μια δυσάρεστη «έκπληξη» στους ξένους επιχειρηματίες που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Αγγλία, αλλά δε θεωρείται εκεί ως μόνιμη κατοικία τους – τους επονομαζόμενους non dom.
Οι ξένοι υπήκοοι, ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες εφοπλιστές που κατοικούν στη Βρετανία περισσότερα από 12 χρόνια θα κληθούν να καταβάλουν κάθε χρόνο ως έκτακτη εισφορά 50.000 στερλίνες, δηλ. περί τα 58.000 ευρώ.
Το μέτρο θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2012 και στην ουσία λαμβάνεται για να μπορέσει το βρετανικό δημόσιο να καλύψει το δημοσιονομικό του έλλειμμα, αντλώντας έσοδα από τους δεκάδες χιλιάδες εύπορους αλλοδαπούς που κατοικούν εδώ και πολλά χρόνια κυρίως στο Λονδίνο.
Μεταξύ αυτών, τα πολυπληθέστερα εθνικά τμήματα είναι οι Ρώσοι, οι Κύπριοι και οι Έλληνες εφοπλιστές, καθώς υπολογίζονται κοντά στις 120.000, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, που επανδρώνουν εκατοντάδες ναυτιλιακά γραφεία.
Αν αναλογιστεί κάποιος πως το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου είναι από τα πολυπληθέστερα και πιο γνωστά στον κόσμο, αλλά και το γεγονός πως πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Goldenport Holdings του Πάρι Δράγνη, η Global Oceanic Carriers του Κρίτωνα Λεντούδη, η Hellenic Carriers της Φωτεινής Καραμανλή, ο όμιλος Τσαβλίρη κ.α. είναι εισηγμένες στο βρετανικό χρηματιστηριακό ταμπλό, τότε κατανοεί τον αναβρασμό, ο οποίος επικρατεί στις τάξεις της ελληνικής εφοπλιστικής παροικίας της χώρας.
Δεύτερη φορά
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται στο στόχαστρο του βρετανικού υπουργείου των Οικονομικών στην προσπάθειά του να τονώσει τα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Οι non dom φορολογούνται μόνο για τα έσοδά τους στη Βρετανία και η προηγούμενη κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν υποχρέωσε όσους διαμένουν πάνω από επτά χρόνια στη χώρα να πληρώνουν το ποσό των 30.000 λιρών, προκειμένου να μην ελέγχονται και να μην φορολογούνται τα έσοδά τους από τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν σε όλο τον κόσμο.
Το μέτρο αυτό οδήγησε 16.000 ξένους επιχειρηματίες και υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, μέσα σε αυτούς και αρκετούς Έλληνες εφοπλιστές και υπαλλήλους ναυτιλιακών εταιρειών, να εγκαταλείψουν την Αγγλία το 2009 και να εγκατασταθούν σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, κυρίως στην Ελβετία.
Στις διαβουλεύσεις που έγιναν για το νέο προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Τετάρτη, υπήρξαν εισηγήσεις μάλιστα, για την επιβολή της καταβολής των 30.000 λιρών σε ετήσια βάση και στους ξένους υπηκόους που διαμένουν και λιγότερο από επτά χρόνια στη Βρετανία.
Όμως, επειδή φοβήθηκαν τις έντονες αντιδράσεις και τη μαζική «φυγή», τελικά κάτι τέτοιο απεφεύχθη και απλώς παραμένει σε ισχύ η καταβολή των 30.000 στερλίνων σε όσους έχουν επτά χρόνια παραμονής και λιγότερα από δώδεκα, αφού τότε μεταφέρονται στην ανώτερη κλίμακα των 50.000 λιρών.
Η αγγλική εφορία από την άλλη, προχώρησε σε ακόμη μια πιο ριζοσπαστική πρόταση που αφορά στην φορολόγηση των εσόδων των ξένων υπηκόων που προέρχονται από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και σε άλλες χώρες, αν και δε φαίνεται να γίνεται αποδεκτή τουλάχιστον για την ώρα.
Πάντως, οι περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές στην Αγγλία, προκειμένου να περιορίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εμφανίζουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο ως ατζέντηδες των επιχειρήσεων, που διατηρούν σε άλλα μέρη του κόσμου.
Δεδομένου ότι οι non dom κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας συνεισέφεραν στον βρετανικό προϋπολογισμό του 2009 με φόρους ύψους 5, 9 δισ. λίρες, τότε υπάρχει φόβος μήπως υπάρξει νέο «κύμα» μαζικής φυγής τους σε περίπτωση που πιεστούν φορολογικά και «μετακομίσουν» στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, όπως η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, ο Παναμάς, τα νησιά Κέιμαν κ. α.
Απώλεια σημαντική, όπως επισημαίνει και έκθεση του Σίτι, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά εφοπλιστικά γραφεία είναι μια απαραίτητη και ζωτική δύναμη για το Σίτι, αφού δίνουν δουλειά σε δικηγόρους, ασφάλειες, ναυλομεσίτες, ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές και τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών ξοδεύουν κάθε χρόνο στην καθημερινή τους ζωή 300 εκατ. λίρες.
«Δώστε μας κίνητρα και επιστρέφουμε»
Μπορεί με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στη Βρετανία, πολλοί Έλληνες εφοπλιστές να σκέφτηκαν την επιστροφή στην Ελλάδα, αλλά σε μια περίοδο που η σοβούσα οικονομική κρίση δημιουργεί εντονότατη αβεβαιότητα και για τους φορολογικούς συντελεστές και για τα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν εδώ, οδηγούνται σε δεύτερες σκέψεις.
Μετά τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης, η άμεση αντίδραση του Committee στο Λονδίνο ήταν «δώστε μας κίνητρα φορολογικά, για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα».
Ένα αίτημα άλλωστε, που το είχαν επαναλάβει και όταν είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννη Διαμαντίδη, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Αν και τα έσοδα από τη ναυτιλία παραμένουν αφορολόγητα στην Ελλάδα, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φορολογίας σε ακίνητα, επενδύσεις, μερίσματα και κάθε είδους υπεραξία αποτελούν «τροχοπέδη» για τους Έλληνες και ξένους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Οι Έλληνες εφοπλιστές θεωρούν πως φορολογώντας η Αθήνα τη ναυτιλία «ξεχνά» πως πρόκειται για έναν κλάδο που μπορεί να καλύψει εύκολα μεγάλο τμήμα του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών και είναι ο μεγαλύτερος πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας μαζί με τον τουρισμό, που φέρνουν δισεκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα κάθε χρόνο.