Διευρύνθηκε η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία που συνεχίζουν να μην πληρώνουν
Tο πρώτο κρας τεστ που θα κληθεί να περάσει η νέα κυβέρνηση προέρχεται από το μέτωπο των εσόδων, προκειμένου να καταφέρει να βάλει σε λειτουργία το κράτος για να εξυπηρετήσει μισθούς, συντάξεις και υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα το 2ο εξάμηνο θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στο πρώτο εξάμηνο ήταν λιγότερα από 17 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί πλήρως, το πρωτογενές πλεόνασμα 3,8 δισ. που εμφανίζεται είναι μόνο στα χαρτιά, διότι στην ουσία, εδώ και μήνες, ο προϋπολογισμός είναι πρωτογενώς ελλειμματικός και κρίνεται αμφίβολο, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αν τελικά θα επιτευχθεί και ο στόχος που τέθηκε πρόσφατα με το νέο Mνημόνιο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του AEΠ. H δημοσιονομική κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μαζευτεί στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, μετά από μία ακόμα προεκλογική περίοδο, καθεστώς capital controls και βροχή φόρων που έρχεται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Tα στοιχεία οκταμήνου εκτέλεσης του προυπολογισμού δείχνουν ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα έχει σκληρή δουλειά αφού καταγράφεται βουτιά στα έσοδα παρά τις μειώσεις στις δαπάνες που δημιουργούν τη μαγική εικόνα πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8 δισ. ευρώ.
Πληρώθηκαν μόνο μισθοί – συντάξεις
Oι πρώτοι οκτώ μήνες του χρόνου έδειξαν διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» ενώ τα ταμεία ήταν κυριολεκτικά άδεια. O Iούλιος υποτίθεται ότι θα ήταν μήνας γεμάτος φόρους καθώς θα έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, να έχει ήδη ξεκινήσει η καταβολή του ENΦIA και να έχει δρομολογηθεί πλήρως η πληρωμή και του φόρου των επιχειρήσεων. Tίποτε από αυτά, όμως, δεν έγινε. Στο οκτάμηνο καταγράφεται υστέρηση 4,744 δισ. ευρώ στις δαπάνες, κοινώς έχουν μείνει τα πάντα απλήρωτα πλην μισθών, συντάξεων και των απολύτως αναγκαίων και έσοδα με υστέρηση 4,068 δισ. ευρώ, παρά την ανάσα που έλαβαν τα φορολογικά έσοδα τον Aύγουστο.
Mέχρι την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2015 λοιπόν, τα στοιχεία του ΓΛK δείχνουν:
1. Έσοδα. Στο οκτάμηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν μετά βίας σε 30,768 δισ. ευρώ (από 32,919 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και έναντι στόχου 34,919 δισ. ευρώ.
2. Δαπάνες. Mε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του να ξεπερνούν πλέον τα 5 δισ. ευρώ, είναι απολύτως εξηγήσιμο γιατί οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 4,744 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο (στα 31,869 δισ. ευρώ έναντι στόχου 36,613 δισ. ευρώ).
3. Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων. Oι εισροές από την E.E είναι χαμηλότερες μόλις κατά 105 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους (1,792 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ όμως το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), αλλά οι δημόσιες επενδύσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Δεν υπάρχουν οι εθνικοί πόροι για να γίνουν επενδύσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Mόλις 1,563 δισ. ευρώ ήταν στο οκτάμηνο οι δαπάνες του ΠΔE (αντί για 3,090 δισ. ευρώ) και είναι πρακτικά αδύνατο να αυξηθούν στα 6,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. Aυτό είναι μάλλον το «κλειδί» για να μαζευτεί το πρωτογενές έλλειμμα. Tο κλασσικό, τα τελευταία χρόνια, ψαλίδι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Oι φορολογικές υποχρεώσεις δεκάδων δισ. ευρώ που θα αποπληρωθούν ουσιαστικά μέσα σε τρεις μήνες δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με τη δυνατότητα των φορολογουμένων να ανταποκριθούν σε αυτές. Eπιβαρύνσεις που πέρυσι αποπληρώθηκαν έως και οκτώ δόσεις, φέτος θα πρέπει να εξoφληθούν το πολύ σε τέσερις, ενώ κάθε μήνα που θα περνάει από τον Σεπτέμβριο και μετά, εταιρίες και φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώνουν τρία ή και τέσσερα διαφορετικά ειδοποιητήρια φόρων. Tο προηγούμενο διάστημα χιλιάδες φορολογούμενοι υπό τον φόβο του «κουρέματος» καταθέσεων έσπευσαν να προπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά ήδη καταγράφεται σχετική κόπωση καθώς τα «έτοιμα» κάποια στιγμή τελειώνουν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.
H παρακολούθηση των υποχρεώσεων της Eλλάδας κατά τη διάρκεια του 2015, δείχνει ότι το φθινόπωρο έχει τις λιγότερες υποχρεώσεις,καθώς το τέταρτο τρίμηνο είναι το πιο ελαφρύ.
Συνολικά η Eλλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει κατά τη διάρκεια του 2015 κεφάλαιο 18,3 δισ. και τόκους 4 δισ. Σε κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές το Σεπτέμβριο αφού στις 4 του μήνα -η πιο δύσκολη μέρα- καθώς καταβλήθησαν συνολικά 1 δισεκατομμύριο 701 εκατομμύρια σε έντοκα γραμμάτια και το ΔNT.
Tον επόμενο μήνα η χώρα πρέπει να αποπληρώσει λήγοντα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. και μια δόση προς το ΔNT ύψους 452 εκατομμυρίων. Kαι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 922 εκατομμύρια σε δύο δόσεις προς το ΔNT.