Προτεραιότητα στα θέματα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς ζητά από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με κείμενο που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός Transperancy International (TI) που ασχολείται με τη διαφθορά σε όλα τα κράτη της υφηλίου.
Όπως αναφέρει, και η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε θέσει επικεφαλής του αγώνα κατά της διαφθοράς έναν αρμόδιο υπουργό (σ.σ.: τον Παναγιώτη Νικολούδη) -μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν κατάφερε να φέρει καρπούς.
Το σχετικό άρθρο αναφέρει πως ο βασικός στόχος του προηγούμενου υπουργού ήταν να βρει τα φυσικά πρόσωπα που εντοπίζονται στην περιβόητη “Λίστα Λαγκάρντ”, ενώ έκανε εντατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η Διεθνής Διαφάνεια κρίνει πως σε αυτές τις επιχειρήσεις φαίνεται να υπάρχει αρκετό “υλικό” για να συλλέξει το ελληνικό κράτος αρκετά δισεκατομμύρια που έτσι και αλλιώς τα έχει ανάγκη, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ενέργειες για να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες, με έμφαση στα “μεγάλα ψάρια”.
Η πρόθεση υπάρχει, αλλά οι επιτυχίες είναι λίγες, σημειώνει το άρθρο. Και τούτο διότι τα ηλεκτρονικά εργαλεία συλλογής των φοροφυγάδων δεν είναι αρκετά καλά, ενώ η υπηρεσία συλλογής φόρων είναι αναποτελεσματική. “Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά ακόμη αυτό δεν έχει παραδοθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο προηγούμενος υπουργός δεν έμεινε στη θέση του, ενώ ο νέος δεν θα δίνει λογαριασμό στον πρωθυπουργό, αλλά στον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτό προκαλεί ανησυχίες. Παρά το γεγονός ότι αυτού του είδους οι αλλαγές είναι ανεπιθύμητες, ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα επιταχύνει την εφαρμογή των νόμων κατά της διαφθοράς”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της έκθεσης.
Για να δώσει άλλωστε έμφαση στην ανάγκη να “τρέξουν” πιο γρήγορα οι διαδικασίες, σημειώνει πως το ελληνικό κράτος οφείλει να επανεξετάσει τα παλαιά σκάνδαλα δωροδοκίας των κυβερνητικών αξιωματούχων σε όλους τους τομείς του Δημοσίου. Μάλιστα, σημειώνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κινηθεί σε λάθος κατεύθυνση.
Αναφέρει πως έδωσε κίνητρα σε όσους είχαν στείλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και επανέφερε τους δημόσιους υπαλλήλους στους οποίους είχαν απαγγελθεί διάφορες κατηγορίες, ενώ συνεχίστηκαν οι προσλήψεις ημετέρων.
Για να καταλήξει το άρθρο: “Οι περισσότερες από αυτές τις πρακτικές ήταν διαδεδομένες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις δίνοντας λάθος σήματα στους πολίτες της χώρας. Η υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης να αλλάξει τις διεφθαρμένες πρακτικές δεν τηρήθηκε. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση αλλάξει την πορεία”.