Τι θα γίνει με τα επιτόκια της EKT και τι θα κάνει ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης
Μπορεί η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας να ανάγκασε τη Janet Yellen να αναβάλει την κίνησή της στα επιτόκια, όμως στην περίπτωση του Mario Draghi, το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως να οδηγήσει τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να δράσει.
Η πρόεδρος της Federal Reserve απέφυγε να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου στην τελευταία συνεδρίασή της, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η αλήθεια είναι ότι, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, η Ευρωζώνη έχει κολλήσει σε μία περίοδο επίμονα χαμηλού πληθωρισμού. Όμως, σε αντίθεση με την Yellen, ο Draghi δεν μπορεί να περιμένει πότε η εγχώρια ζήτηση θα ανεβάσει τις τιμές. Είτε γιατί η απόφαση της Fed θα ενισχύσει το ευρώ ή εξαιτίας των ανησυχιών για επιβράδυνση που ξεκίνησαν από τις αναδυόμενες οικονομίες, οι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει να διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) του 1,1 τρισ. ευρώ.
«Η ανησυχία είναι ότι προηγουμένως, οι Kεντρικές Tράπεζες υπέθεταν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν σημαντικά υψηλότερη το 2016, αλλά αυτό δεν φαίνεται πια πιθανό», εξηγεί στο Bloomberg ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ABN Amro. «Εάν η Fed ανέβαζε τα επιτόκια, θα έδινε στην ΕΚΤ κάποιο περιθώριο να πάρει ανάσα. Τώρα, η πίεση στρέφεται και πάλι στον Draghi».
Πραγματικά, η ΕΚΤ δεν μπορεί πια να περιμένει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση, θα επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%. Αντ’ αυτού, φοβάται πλέον για μια δοκιμή μετατόπισης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Peter Praet δήλωσε ότι η ΕΚΤ «δεν θα διστάσει να δράσει», εάν καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.
Και όλοι οι υπασπιστές του Draghi στέλνουν το ίδιο μήνυμα, έπειτα και από την απόφαση της Fed. Ο Benoit Coeure δήλωσε στο Παρίσι ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη «έχουν ξεκάθαρα εξασθενήσει» και δεν ευνοούνται από το ευρώ, που πλέον ενισχύεται έναντι των νομισμάτων των βασικών εμπορικών εταίρων.
Το κοινό νόμισμα έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 4% από τα μέσα του Ιουλίου έναντι ενός εμπορικά σταθμισμένου καλαθιού νομισμάτων, ενώ σημειώνει άνοδο άνω του 4% έναντι του δολαρίου.
Βέβαια, υπάρχουν πάντα οι φωνές κατά της ποσοτικής χαλάρωσης, με βασικό εκφραστή τους τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann που ζητά από την ΕΚΤ να ακολουθήσει μια σταθερή νομισματική πολιτική και να μην βιαστεί να ρίξει και άλλα όπλα στη μάχη.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε πρώτα μία σαφή ένδειξη ότι το πρόγραμμα QE δεν θα λήξει το Σεπτέμβριο του 2016, όπως αναμενόταν, αλλά όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.