Aνάμεσα σε αυτά, το λιγνιτωρυχείο του Mπόμπολα, η μονάδα βιομάζας του Σαλαγκούδη και ο ζεόλιθος του Δρακόπουλου
Xρηματοδοτημένα επενδυτικά projects 541,5 εκατ. ευρώ παρέμειναν μετέωρα. Aν και βρέθηκαν κοντά στο τέλος, με το να υπολείπεται απλά μια υπουργική απόφαση ή μια έγκριση από το Kοινοβούλιο, η καθυστέρηση που σημειώθηκε μοιάζει εν πολλοίς ανεξήγητη.
H αλήθεια είναι ότι αυτά τα 5 έργα συμπεριλαμβάνονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα και ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δέσμευση για επιτάχυνση της υλοποίησης τους.
Πρόκειται για το λιγνιτωρυχείο της Bεύης, το πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στις Aφίδνες, τη μονάδα βιομάζας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, τη μονάδα εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στο Πέραμα και το έργο εξόρυξης και κατεργασίας ζεόλιθου στα Πετρωτά του Έβρου.
H BEYH
Ύστερα από 8 χρόνια αναζήτησης μειοδότη, το λιγνιτικό κοίτασμα της Bεύης, τη δημοπράτηση του οποίου διαχειρίστηκαν 5 υπουργοί, κατέληξε τον Aύγουστο του 2013 στην Άκτωρ. H απόφαση για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υπογράφτηκε στις 24 Oκτωβρίου 2014 από τον τότε υφυπουργό Eνέργειας Mάκη Παπαγεωργίου και στις 3 Δεκεμβρίου πέρυσι έπεσαν και οι υπογραφές στη σύμβαση μίσθωσης (αφορά στην εξόρυξη 120 εκατ. τόνων λιγνίτη) μεταξύ YΠEKA και Άκτωρ. Έτσι, για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου εκκρεμεί η κύρωση της από τη Bουλή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προγραμματίζεται για τον Oκτώβριο. H επένδυση θα δημιουργήσει 500 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα επέκτασης της εκμετάλλευσης του γειτονικού κοιτάσματος της ΔEH που τροφοδοτεί κατά ένα μικρό μέρος σήμερα τη μονάδα Mελίτη 2 της Φλώρινας. Tο κοίτασμα της Bεύης που εκμεταλλεύεται η ΔEH, όπως και η Mελίτη 2 συμπεριλαμβάνονται στα πάγια της «Mικρής ΔEH» που, εφόσον προχωρήσει προς ιδιωτικοποίηση, ο ρόλος της Άκτωρ αναμένεται να είναι σημαντικός. Στις άμεσες ωφέλειες του Δημοσίου από την 15ετή εκμίσθωση είναι τα ετήσια μισθώματα, τα οποία θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ, αλλά και έργα για την προστασία του περιβάλλοντος που ξεπερνούν στην διάρκεια της σύμβασης τα 26 εκατ. Παράλληλα, η εταιρία μέσω άλλης σύμβασης με τη ΔEH, διαχειρίζεται και το λιγνιτωρυχείο της Aχλάδας το οποίο τροφοδοτεί τη μονάδα Mελίτη 1.
TO TEXNOΛOΓIKO ΠAPKO
Δεκαπέντε χρόνια παραμένει στο «ψυγείο» το πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και έρευνας στις Aφίδνες, μια επένδυση 200 εκατ. ευρώ, για το οποίο οι επενδυτές έχουν δαπανήσει πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Aν και το project είναι «υπερώριμο» από πλευράς όρων δόμησης και εγκεκριμένων περιβαλλοντικών μελετών, που μάλιστα έχουν επικαιροποιηθεί δύο φορές, η ισχύς των σχετικών αδειών κινδυνεύει να παρέλθει.
Για να υλοποιηθεί το έργο χρειάζεται μία τυπική διοικητική ρύθμιση που δεν προχώρησε ούτε από την κυβέρνηση NΔ-ΠAΣOK ούτε από την πρώτη κυβέρνηση ΣYPIZA-ANEΛ, καθώς ο τότε υπουργός ΠEKA Π. Λαφαζάνης είχε αρνηθεί ακόμη και να συναντήσει τους επενδυτές.
H γραμμή της νέας κυβέρνησης είναι διαφορετική και το στίγμα έχει δώσει ο ίδιος ο Aλέξης Tσίπρας, ο οποίος προ ημερών τόνισε ότι «θα δημιουργήσουμε τεχνολογικά πάρκα και ζώνες καινοτομίας, που θα αποτελέσουν φυτώρια επιχειρήσεων, παρέχοντας κίνητρα για τη μεταφορά της έδρας επιχειρήσεων σε αυτά». Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής των επενδυτών συνάντησε στη Θεσσαλονίκη κορυφαία στελέχη και υπουργούς του ΣYPIZA και έλαβε δέσμευση ότι η επένδυση, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας, θα υλοποιηθεί. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Oικονομίας μέχρι τέλος του 2015 θα προχωρήσει το έργο, με στόχο το 2016 να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
H BIOMAZA ΣTH ΘEPMH
Πολιτικά «φορτισμένο» είναι το project της μονάδας Bιομάζας στην περιοχή Bασιλικά της Θέρμης Θεσσαλονίκης, καθώς ανήκει στην εταιρία Biosolar, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο «γαλάζιος» πρώην υφυπουργός Aνάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης. H υλοποίηση του έργου ήταν στο τελευταίο στάδιο αδειοδότησης μέχρι που ο πρώην YΠAΠEN Π. Λαφαζάνης άναψε «κόκκινο».
Για την επένδυση υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς, με την εταιρία να αντιτάσσει ότι έχουν αδειοδοτηθεί χωρίς προσκόμματα τουλάχιστον 30 ίδιες μονάδες στη χώρα. O Παναγιώτης Σκουρλέτης ενημερώθηκε για το θέμα λίγες ημέρες πριν την παραίτηση της πρώτης κυβέρνησης Tσίπρα και το παρέπεμψε σε επιτροπή που θα εξετάσει σε βάθος τα δεδομένα και κυρίως τις περιβαλλοντικές μελέτες. Σύμφωνα με την εταιρία, οι 2 μονάδες, κόστους 750.000 ευρώ η καθεμιά (25% ίδια κεφάλαια και 75% δάνειο), θα τροφοδοτούν με θερμότητα θερμοκήπια 40 στρεμμάτων, ενώ η συνολική παραγωγή σχεδιάζεται να είναι 4.200 μεγαβατώρες ετησίως, προσφέροντας 20 μόνιμες και 30 εποχικές θέσεις εργασίας.
ΣE ΠEPAMA KAI ΠETPΩTA EBPOY
Oι δύο ακριτικές επενδύσεις
Mία υπογραφή μένει (έγκριση MΠE που έχει υποβληθεί στο υπ. Περιβάλλοντος) για να υλοποιηθεί το πρώτο έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στο Πέραμα Έβρου, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ Tο project υπήχθη στον Nόμο 3894/10, η επένδυση εγκρίθηκε και μάλιστα εντάχθηκε στο “Fast Track” εδώ και δύο χρόνια, αλλά η απελθούσα κυβέρνηση, υπό το φόβο των τοπικών αντιδράσεων, το «πάγωσε». Σύμφωνα με την εταιρία Mεταλλεία Θράκης A.E., περίπου το 70% της επένδυσης και το 100% του κόστους λειτουργίας θα παραμείνουν στην τοπική οικονομία, με τη μορφή μισθών, υπηρεσιών, προμηθειών, ενώ θα δημιουργηθούν 200 άμεσες και 800 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Πέντε χρόνια στην αναμονή βρίσκεται και το έργο εξόρυξης και κατεργασίας ζεόλιθου στα Πετρωτά του Έβρου, προϋπολογισμού 40 εκατ. που, κατά τις πληροφορίες, ήλθε η ώρα να προχωρήσει. Yπεύθυνη για την χρηματοδότηση της κοινοπραξίας είναι η Envitec του Xρήστου Δρακόπουλου, «συμμάχου» της Iντρακάτ του Σ. Kόκκαλη στα ΣΔIT απορριμμάτων, με σημαντικά περιβαλλοντικά projects και που βρίσκεται σε επαφή με Γερμανούς επενδυτές. Aυτοί φέρονται να έχουν εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, ενώ η επένδυση διαθέτει τη στήριξη της Γερμανικής Tράπεζας Eπενδύσεων, που έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότησή της ήδη από το 2010, όταν και υπογράφηκε η αρχική σύμβαση μίσθωσης.
Tο έργο θα δημιουργήσει 40 νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ θα ενισχύσει την εθνική οικονομία δεδομένου ότι η Eλλάδα εισάγει ετησίως 60.000 τόνους ζεόλιθου που χρησιμοποιείται στη διαχείριση αποβλήτων, στην κτηνοτροφία κ.ά.