“Υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της “, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στα ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος του ΔΝΤ προέβη στις δηλώσεις αυτές, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικου Σπίγκελ, που έκανε λόγο για δήθεν προτροπή του Ταμείου προς τη χώρα μας, να αναδιαρθρώσει το χρέος προς τους πιστωτές της.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν τόνισε ότι είναι αναγκαία μία πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να βγεί η Ευρώπη από την κρίση χρέους των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα, που κατά τη γνώμη του είναι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος. Παράλληλα τόνισε ότι το δάνειο προς την Ελλάδα δόθηκε για να μπορέσει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο δρόμο της ανάπτυξης.
Σε ότι έχει να κάνει με την Ευρώπη ο Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι μέχρι τώρα η πρόοδος στις οικονομίες της ευρωζώνης ήταν, άνιση και αποσπασματική και αυτό επέφερε και τη σημερινή κρίση, αλλά από εκεί θα αρχίσει και η ανάκαμψη.
«Λιγότερα “παιχνίδια” από τις χρηματαγορές»
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, με μία σημαντική ομιλία του σήμερα στην Ουάσινγκτον με κοινό φοιτητικό, τόνισε ότι «η οικονομική κρίση υπαγορεύει μία μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό».
«Στην αντίληψη ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου, για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει -έστω και λίγο- λιγότερο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους», επισήμανε ο Στρος-Καν.
«Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Έχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο κι ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς», επισήμανε εξ άλλου ο Στρος-Καν.
«Ενώ η παγκοσμιοποίηση των ανταλλαγών συνδέεται κατ αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες», υπογράμμισε επίσης ο ίδιος.
«Η ανισότητα μπορεί να ήταν, μάλιστα, μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη πρέπει, πράγματι, να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων», συμπέρανε ο Στρος-Καν.
Διαβάστε επίσης: Θρίλερ με την αναδιάρθρωση του χρέους
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, 22:21