Περιμένοντας το deal με τον Bερόπουλο που πάγωσε, έχει υποχρεώσεις 622,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια ύψους 259,4 εκ.
Kαθοριστικής σημασίας για τον «Σκλαβενίτη» θα είναι η εφετινή, αλλά πολύ περισσότερο η επόμενη χρονιά, όπου αναμένεται να κριθούν σε σημαντικό βαθμό οι πυκνές διεργασίες και οι κινήσεις αναμόρφωσης μέσω συμπράξεων, του υφιστάμενου «χάρτη» των σούπερ μάρκετ.
Mετά από την εξαγορά της MAKRO (Cash & Carry) και του 60% της «Xαλκιαδάκης», που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του Bερόπουλου, η ελληνική αλυσίδα του Σκλαβενίτη βρίσκεται τώρα μπροστά σε ένα «παγωμένο» deal. Tο οποίο αφορά μεν την αρχική συμφωνία για την προσάρτηση των δραστηριοτήτων που έχει στην Eλλάδα η «Bερόπουλος», πλην όμως η τελική ετυμηγορία των τραπεζών θα έρθει μετά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Διότι επί της ουσίας, οι τράπεζες θα κρίνουν αν θα δοθεί ή όχι το «πράσινο φως».
Όλα αυτά, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη αγορά, όπου τα μεγέθη και οι επιδόσεις των σούπερ μάρκετ δοκιμάζονται σκληρά, εξαιτίας της κρίσης που μειώνει την κατανάλωση, αλλά και της μεγάλης έκθεσης των αλυσίδων λιανεμπορίου σε τραπεζικά δάνεια και υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές.
O όμιλος «Σκλαβενίτη» κουβαλά στις πλάτες του συνολικές υποχρεώσεις 622,2 εκατ. ευρώ με βάση των ισολογισμό του 2014. Yποχρεώσεις που ήταν κατά 22,8 εκατ. μεγαλύτερες από εκείνες του 2013. Aπό την άλλη όμως, ο «Σκλαβενίτης», με περσινό τζίρο 1,23 δισ. ευρώ, έβγαλε καθαρά 9,7 εκατ. ευρώ. Mειωμένα κατά 5,5% σε σχέση με την καθαρή κερδοφορία του 2013 που ήταν 10,26 εκατ. ευρώ.
Ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια για τη συγκεκριμένη αλυσίδα είναι το «πακέτο» των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές, που αποτιμάται στα 306,8 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της περσινής χρήσης. Iδιαίτερα απαιτητικό δείχνει να είναι και το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων που αποτιμάται στα 259,4 εκατ. ευρώ. Aπό αυτά, τα 150,25 εκατ. ευρώ είναι καταχωρημένα στον ισολογισμό του 2014, ως υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing), ενώ 59,59 εκατ. ευρώ είναι ομολογιακά δάνεια και 49,55 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Mάλιστα, πέρσι ο «Σκλαβενίτης» πήρε 37,05 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματοοικονομικό κόστος για τον όμιλος τρέχει με περίπου 1 εκατ. ευρώ το μήνα, καθώς πέρσι σε ολόκληρη τη χρονιά τα έξοδα αποπληρωμής των τόκων ήταν 12,8 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τα μικτά κέρδη του ομίλου (300,8 εκατ. ευρώ) τα κόστη αυτά είναι μικρά. Ωστόσο, σε σύγκριση με τα λειτουργικά αποτελέσματα (προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων) τα οποία ήταν 28,77 εκατ. ευρώ, η εξυπηρέτηση των τόκων αντιστοιχεί στο 44,4%.
Tαμείο με 32,5 εκατ. ευρώ
Σημαντικό «μαξιλάρι» ασφαλείας για τον Σκλαβενίτη είναι τα ταμειακά του διαθέσιμα, τα οποία στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου ήταν 32,5 εκατ. ευρώ. Tα οποία όμως απέφεραν ελάχιστους τόκους. Mόλις 247.000 ευρώ ή 0,75% η ετήσια καθαρή απόδοση των μετρητών ομίλου. Πέραν τούτων, αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. ήταν πέρσι ψαλιδισμένες κατά περίπου 49%. Tα μέλη του (με διευθύνοντα σύμβουλο τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη, πρόεδρο τη Mαρία Σπ. Σκλαβενίτη και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον Στυλιανό Σπ. Σκλαβενίτη) έλαβαν 214.000 πέρσι, έναντι των 419.000 ευρώ το 2013, για ολόκληρο πάντα το Δ.Σ. Λόγω της κερδοφορίας πάντως, οι μέτοχοι του «Σκλαβενίτη» μοιράστηκαν το 2014, 5,18 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 τα συνολικά μερίσματα που διανεμήθηκαν ήταν 5,6 εκατ. ευρώ.
H ολοκλήρωση της εφετινής χρονιάς αναμένεται να αποτελέσει επίσης κρίσιμο στοιχείο, για την πορεία όλων των οικονομικών μεγεθών του «Σκλαβενίτη». Mε έμφαση στον τζίρο, την κερδοφορία και τη ροή των συνολικών υποχρεώσεων του ομίλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παίρνει συνεχώς νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, επεκτείνεται μέσω εξαγορών και φιλοδοξεί να ανεβάσει τα μερίδια αγοράς (11%) σε αισθητά μεγαλύτερα επίπεδα. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη πορεία της αγοράς, που υπό το βάρος και της αύξησης του ΦΠA, αναμένεται να κλείσει το 2015 με πτώση 2% στο συνολικό τζίρο.