Πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών αστυνόμευσης, με χρήση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων, θέτει σε εφαρμογή το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής και με σκοπό την αναβάθμιση της προστασίας και της εξυπηρέτησης, τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών της χώρας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πρόσφατα στην Αθήνα, στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζεται ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα των εγκαινίων της 80ης Διεθνούς Έκθεσης. Η αστυνόμευση με χρήση ποδηλάτων αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις όπως στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ναύπλιο.
Όπως επισημαίνει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για την επιλογή των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος ελήφθησαν υπόψη ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, στο πεδίο του τουριστικού ενδιαφέροντος και της επισκεψιμότητας των περιοχών, καθώς και επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως οι υποδομές και η τοπική χωροταξική μορφολογία.
Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ως απώτερο στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, μέσα από την άμεση και αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση και προστασία των επισκεπτών – τουριστών, καθώς επίσης και την ενδυνάμωση και εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων των περιοχών αυτών, μέσω της ενίσχυσης της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης.
Οι αστυνομικοί – ποδηλάτες υπάγονται στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας, ενώ για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους διαθέτουν ειδικού τύπου στολή ποδηλάτη και είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα είδη, ατομικό οπλισμό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο.
Με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και προσανατολισμό, οι περιοχές που περιπολούν έχουν κατανεμηθεί σε επιμέρους τομείς, ώστε να καλύπτουν με την απαραίτητη επάρκεια όλους τους χώρους ευθύνης τους, ενώ έχουν προβλεφθεί κύρια και εναλλακτικά δρομολόγια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικότητα παρέμβασης.
Βασικές προτεραιότητες των ποδηλατών αστυνομικών είναι οι εξής:
-Η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,
-Η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών και
-Η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσης.
Όπως τονίζει ακόμη το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, η αστυνόμευση με ποδήλατα έχει τα χαρακτηριστικά ολοκληρωμένου προγράμματος, καθώς περιλαμβάνει σχεδιασμό για όλα τα επιμέρους στάδια ανάπτυξης και υλοποίησής του, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτελικές δομές, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αποδοτικότητά τους.