Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αποσύρει η Σαουδική Αραβία από τις διεθνείς αγορές, καθώς προσπαθεί να μειώσει διαρκώς και διευρυνόμενο έλλειμμά της και να περιορίσει την έκθεσή της στα ευμετάβλητα χρηματιστήρια, εν μέσω πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.
Τα συναλλαγματικά αποθεματικά του Saudi Arabian Monetary Agency έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 73 δισ. δολάρια από πέρυσι, όταν ξεκίνησε η πτώση του πετρελαίου, την ώρα που η κυβέρνηση διατηρεί τις δαπάνες της, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική επέμβασή της στην Υεμένη. Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα στρέφεται στις τοπικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ομολόγων της, με το οποίο ελπίζει να αντισταθμίσει την ταχύτατη πτώση των αποθεματικών της.
Αυτό το μήνα, αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων ενημερώθηκαν για ένα νέο κύμα εκροών σαουδαραβικού χρήματος. Ήταν η δεύτερη φορά που κάτι τέτοιο συνέβαινε από τις αρχές του έτους. «Ήταν η δική μας Μαύρη Δευτέρα», είπε ένας από αυτούς, αναφερόμενος στο μεγάλο ύψος των χρημάτων που απέσυρε η Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών, η χώρα έχει αποσύρει 50-70 δισ. δολάρια από τις αγορές το τελευταίο εξάμηνο. Και πολλοί αναρωτιούνται εάν η Σαουδική Αραβία θα επιστρέψει, καθώς πολλές επενδυτικές εταιρείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα χρήματα για να επιβιώσουν. Ενώ αρκετά από τα χρήματα που επαναπατρίστηκαν από τις διεθνείς αγορές κατευθύνθηκαν στη χρηματοδότηση του ελλείμματος, κάποιοι λένε ότι η κεντρική τράπεζα στρέφεται σε άλλες, λιγότερο ριψοκίνδυνες επενδύσεις και σε προϊόντα με μεγαλύτερη ρευστότητα. «Δεν νιώθουν άνετα με την έκθεση που έχουν στις διεθνείς μετοχές», λέει ένας διαχειριστής κεφαλαίου. Ανάμεσα στις επενδυτικές εταιρίες που έχουν στενές σχέσεις με τα ταμεία κρατικού πλούτου του Κόλπου είναι η BlackRock, η Franklin Templeton και η Legal & General.