Από την 20η του Οκτώβρη θα σταλθούν σε 5,9 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει την επιβολή του (ΕΝΦΙΑ) και στα ακίνητα του εξωτερικού ενώ την ίδια ώρα πονοκεφαλιάζει περιμένοντας την απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου καθορίστηκε η μορφή του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ.
Δικαίωμα αμφισβήτησης
Στο εκκαθαριστικό, θα υπάρχει ειδοποίηση η οποία θα αφορά σε όσους θα θελήσουν να αμφισβητήσουν το ποσό που τους έχει καταλογιστεί.
Η ειδοποίηση θα αναφέρει: «σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής αυτής πράξης, ο υπόχρεος οφείλει να υποβάλει εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση αυτής, ενδικοφανή προσφυγή κατά το άρθρο 63 του ΚΦΔ με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΓΓΔΕ. Άσκηση προσφυγής κατά της πράξης απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια είναι απαράδεκτη».
Και φέτος, όπως αναφέρει ρητά η απόφαση, σε περίπτωση που εντοπιστεί έλλειψη στο Ε9, η οποία εμποδίζει την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, η διαδικασία θα προχωρήσει με βάση τις παραδοχές που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών από πέρυσι ενώ αν συμβεί κάτι τέτοιο, στο εκκαθαριστικό θα υπάρχει σχετική ένδειξη
Το ΣτΕ θα αλλάξει τις ισορροπίες στον ΕΝΦΙΑ
Την ίδια ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν με αγωνία το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών.
Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η επικείμενη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας θα υποχρεώσει την πολιτεία να μειώσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τινάζοντας στον αέρα τα νέα εκκαθαριστικά. Το θέμα των “φουσκωμένων” αντικειμενικών αξιών που έχουν οδηγήσει σε υπερφορολόγηση των ακινήτων συζητήθηκε ξανά την περασμένη βδομάδα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην σκιά μιας ήδη ειλημμένης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ
Συγκεκριμένα, η νέα δίκη κατά των φουσκωμένων αντικειμενικών έγινε αφού εξέπνευσε, χωρίς να συμμορφωθεί η πολιτεία, η 6μηνη προθεσμία που είχε δώσει το δικαστήριο για να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στο επίπεδο των εμπορικών.
Το δικαστήριο έχει μονόδρομο να διανύσει και αναμένεται να εκδώσει απόφαση κατά του δημοσίου, το οποίο παραλείπει να αναπροσαρμόσει από το 2007 τις αντικειμενικές αξίες, ως όφειλε. Μάλιστα, η πολιτεία όχι μόνο αγνόησε στην πράξη το “τελεσίγραφο” του ΣτΕ, αλλά σχεδιάζει να γίνουν οι αλλαγές το 2017 (!), όταν δηλαδή θα έχει συμπληρωθεί μία ολόκληρη 10ετία υπερφορολόγησης, μολονότι ο νόμος επιβάλλει τον ανά 2ετία ανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών.