Στόχος η έξοδος στις αγορές αρχές του 2017
Αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι η 4ετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της 4ετίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η 4ετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, και σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια 4ετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.
Έτσι, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις γι’ αυτό το μείζον και διαχρονικό ζήτημα, αλλά αντ’ αυτού, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση ήρθε και καταλογίζει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που είχε κυβερνήσει μόλις 7 μήνες.
«Αν δεν θέλετε να καταθέσετε προτάσεις μην καταθέσετε, εμείς πάλι θα έρθουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν θέλετε να βοηθήσετε; Μη βοηθήσετε», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης ήταν εκείνη που κατάφερε τον στόχο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσέθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν που κατάφερε να ανοίξει το θέμα του χρέους, αυτό για το οποίο ο κ. Σαμαράς, όπως επισήμανε, αναζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την κ. Μέρκελ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, άνοιξε το θέμα του χρέους σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν έγινε αυτό επί των δικών σας ημερών και έγινε σήμερα;».
Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση αυτή είναι που θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και είναι αυτή που πέτυχε να υπάρξει μεγάλη ένεση στην πραγματική οικονομία, εξασφαλίζοντας περίπου 7,5 δισ. ευρώ, με τις δόσεις από τα ληξιπρόθεσμα που θα πάνε στην πραγματική οικονομία και με τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν για μηδενική εθνική συμμετοχή και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση επενδύσεων.