Αυστηρότερη πολιτική ως προς την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι Υπουργοί Εσωτερικών.
Όπως υποστηρίζουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σκληρύνει την πολιτική της για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, η οποία επικρίνεται σήμερα για την αναποτελεσματικότητά της, εκτίμησαν σήμερα πολλοί υπουργοί Εσωτερικών φθάνοντας για μια σύνοδο στο Λουξεμβούργο.
«Μπορούμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας (σ.σ. τους πρόσφυγες) μόνο αν εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη δεν έρχονται ή στέλνονται γρήγορα πίσω», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ.
«Οι επιστροφές είναι πάντα σκληρές», έτσι είναι, «αλλά εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη», επέμεινε.
«Πρέπει να σπάσουμε τον δεσμό ανάμεσα στο να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και το να μπορούν να μένουν στην Ευρώπη», υπερθεμάτισε από την πλευρά της η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βρετανία επιχειρηματολογούσε πάντα υπέρ της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να καταστείλουμε εκείνους που καταχρώνται το σύστημα ασύλου μας», είπε.
Ενώ το Βερολίνο άνοιξε τις αγκάλες του στους Σύρους πρόσφυγες που φθάνουν κατά κύματα στην Ευρώπη –αναμένεται να φιλοξενήσει τουλάχιστον 800.000 αιτούντες άσυλο φέτος–, η συντηρητική βρετανική κυβέρνηση υιοθετούσε πάντοτε μια πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά το μεταναστευτικό και δεν συμμετέχει στην κατανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ των προσφύγων που φθάνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα.
Το Λονδίνο υποσχέθηκε, αντίθετα, να φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια 20.000 Σύρους πρόσφυγες που έρχονται κατευθείαν από τους καταυλισμούς του ΟΗΕ στις γειτονικές στη Συρία χώρες.
«Πρέπει η Ευρώπη να περάσει σε μια υψηλότερη ταχύτητα και είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε», είπε η Μέι.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν εκτίμησε ότι πρέπει «να κάνουμε τα πάντα τις ερχόμενες εβδομάδες και τους ερχόμενους μήνες (…) ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις επιστροφές», ενώ σήμερα μόνο το 40% των κοινοποιούμενων εντολών αποχώρησης των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη εκτελείται στην πραγματικότητα.
Υπενθύμισε πως οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσπαθούν να βελτιώσουν τη συνεργασία για το θέμα αυτό με τις αφρικανικές χώρες απ΄όπου προέρχεται η πλειονότητα των οικονομικών μεταναστών, στη διάρκεια μιας συνόδου στη Μάλτα τον Σεπτέμβριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης στα κράτη-μέλη για τον τρόπο βελτίωσης των πολιτικών επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης, και οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να υποστηρίξουν ένα κείμενο που υπόσχεται «να γίνουν περισσότερα». «Πιο υψηλά ποσοστά επιστροφών αναμένεται να αποθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση», αναφέρουν στο κείμενο.