Παρά τις ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα για την αμερικανική κεντρική τράπεζα, οι αναλυτές -σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine (FAZ)- αναμένουν άνοδο στα χρηματιστήρια ως το τέλος του 2015.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η χρηματιστηριακή παράδοση λέει ότι το αργότερο κάθε Δεκέμβριο, οι δείκτες ανεβαίνουν, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν, και γιατί όχι να ξοδέψουν, τα τελευταία κέρδη της χρονιάς. Πολλοί μιλούν σκωπτικά για το «ράλι του Αι-Βασίλη» (santa clause rally). Το 2015 φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτούν αβεβαιότητα, τα σενάρια μελλοντικού Brexit προκαλούν ανησυχία, η κινεζική οικονομία κατεβάζει ταχύτητες, ενώ πολλά οικονομικά στοιχεία και επιχειρηματικά νέα φοβίζουν τους επενδυτές. Στη Γερμανία για παράδειγμα, μόνο στο τελευταίο τρίμηνο οι εξαγωγές καταγράφουν μείωση, η Volkswagen χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια σε χρηματιστηριακή αξία και η Deutsche Bank προειδοποιεί για μείωση κερδών. Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη παραμένει κάτω από τις 10.000 μονάδες.
Κι όμως, υπάρχει ακόμη σοβαρή πιθανότητα για το παραδοσιακό ράλι του Δεκεμβρίου στα γερμανικά χρηματιστήρια, υποστηρίζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine μετά από έρευνα με συνεντεύξεις σε αναλυτές και οικονομικά ινστιτούτα. Ο Γιέργκ Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, εκτιμά ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου ο DAX μάλλον θα ανέβει», ενώ ο Όλιβερ Πόστλερ, στέλεχος private banking της Hypo-Vereinsbank φτάνει στο σημείο να προβλέψει ότι «ο δείκτης είναι υποτιμημένος και αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στις 11.000 μονάδες» μέχρι τον Δεκέμβριο. Υπό αίρεση η αισιόδοξη πρόβλεψη του Στέφαν Σνάιντερ, στελέχους της Deutsche Bank, ο οποίος θεωρεί το ράλι πιθανό υπό δύο προϋποθέσεις: ότι θα εκλείψουν οι ενδοιασμοί για την Κίνα, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ θα παρατείνει το ισχύον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την ευρωζώνη.
Κομβικός θα είναι ο ρόλος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (FED), η οποία πιθανολογείται ότι σύντομα, και για πρώτη φορά μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, θα τερματίσει τη σημερινή πολιτική χαμηλών επιτοκίων. Η σχετική απόφαση αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι στιγμής αναβάλλεται. Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για σημάδια ανοδικής πορείας στη Wall Street λόγω σεναρίων για περαιτέρω αναβολή, ενώ η Deutsche Bank «βλέπει» παρέμβαση της FED τον Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές στη Γερμανία θεωρούν πιθανή μία ανακοίνωση της FED μέχρι το τέλος του χρόνου για επικείμενη άνοδο των επιτοκίων. Μάλιστα η Γκέρτρουντ Τράουντ, επικεφαλής οικονομολόγος της Helaba, είναι κατηγορηματική: «Το πρώτο βήμα στα επιτόκια θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο», δηλώνει στην Frankfurter Allgemeine (FAZ). Αλλά γιατί είναι αυτό θετικό για τους δείκτες, από τη στιγμή που ο κανόνας λέει ότι υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη διάθεση για πειραματισμούς στο χρηματιστήριο; Η Γκέρτρουντ Τράουντ δίνει την εξής εξήγηση: «Η μέχρι στιγμής αντίδραση των χρηματαγορών στην απραξία δείχνει ότι μία διστακτική FED τους προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια από μία FED που υλοποιεί τα όσα έχει εξαγγείλει».
Ελπίδες, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση, εναποθέτουν οι αγορές και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι οι «θεματοφύλακες του ευρώ» στη Φραγκφούρτη θα ανακοινώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου μία παράταση του σημερινού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αγορά τίτλων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (QE), το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό τερματίζεται τον Σεπτέμβριο του 2016. Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης (εκτός Ελλάδας), θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.