Προσφυγή δύο ιδιοκτητριών λόγω μη αναπροσαρμογής προς τα κάτω των αγοραίων αξιών των ακινήτων – Αναμένεται απόφαση της Ολομέλειας μετά από προσφυγή ακόμη 13 φορολογουμένων
Σε προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δύο Ελληνίδες φορολογούμενες, οι οποίες έχουν «γονατίσει» από τα μυθώδη ποσά του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν, καθώς έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, υποστηρίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 επιβάλλεται επί καθολικά πλασματικών και εσφαλμένων φορολογητέων αξιών, καθώς αντισυνταγματικά και παράνομα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει εδώ και 5 χρόνια την χώρα μείωσε τραγικά τις αγοραίες αξίες των ακινήτων.
Αυτό έχει ως συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ του 2015 να υπολογίζεται σε ποσοστά από 50% έως 75% υψηλότερα από εκείνα που θα ίσχυαν, εάν ο φόρος υπολογιζόταν στις τρέχουσες αγοραίες αξίες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα, οι δύο κυρίες έχουν στην κατοχή τους ακίνητα (σπίτια, οικόπεδα κ.λπ.) σε Φιλοθέη, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Μελίσσια, Άγιο Στέφανο, Περιστέρι, Πόρτο Ράφτη, Χαλκιδική και αλλού.
Να διευκρινιστεί ότι οι αντικειμενικές αξίες συνιστούν τη βάση υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για τον προσδιορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ, όταν τα ακίνητα είναι σε περιοχές όπου ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες.
Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να βασίζεται επί φορολογητέας αξίας, η οποία να ανταποκρίνεται έστω και κατά προσέγγιση στην αγοραία αξία του ακινήτου. Για τον λόγο αυτόν προβλέφθηκε νομοθετικά ότι οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να αναπροσαρμόζονται κάθε διετία.
Πολύ περισσότερο είναι αναγκαία αυτή η αναπροσαρμογή όταν οι πενταετείς μνημονιακές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν έχουν επιφέρει δραστική αρνητική μεταβολή των αγοραίων αξιών των ακινήτων.
Από τους συμβούλους Επικρατείας οι δύο φορολογούμενες ζητούν να ακυρωθούν τέσσερις αποφάσεις της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνας Σαββαΐδου, με τις οποίες καθορίζεται η επιβολή, ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης του ΕΝΦΙΑ.
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το 2011, με την τότε ιδιότητα του φορολογούμενου πολίτη, αλλά και της δικηγόρου, η κυρία Σαββαΐδου είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα και κατά του τέλος επιτηδεύματος που επιβλήθηκε το 2011 με τον νόμο 3986/2011.
Με αφορμή την προσφυγή αυτή, πρόσφατα η ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 2563/2015 απόφασή της που έκρινε, ναι μεν συνταγματική την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αλλά αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της.
Τώρα, οι δύο ιδιοκτήτριες ακινήτων υπογραμμίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 επιβάλλεται επί παντελώς ανεπίκαιρων, πλασματικών, ανακριβών και εσφαλμένων φορολογητέων στοιχείων, αφού οι αντικειμενικές αξίες είναι αντισυνταγματικές και παράνομες, καθώς δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007, παρά το γεγονός ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Αυτό έχει ως συνέπεια το ύψος του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι πολλαπλάσιο από τον νόμιμα αναλογούντα.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η μείωση των αγοραίων αξιών των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα από το 2007 έως και σήμερα υπερβαίνει το 50% και φτάνει μέχρι το 75%, ενώ μόνο το τελευταίο τρίμηνο των ετών 2013 και 2014 οι τιμές των διαμερισμάτων έπεσαν κατά 33,4%, η οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του ΕΝΦΙΑ είναι τεράστια έως δυσβάστακτη.
Μάλιστα επικαλούνται έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οποία γίνεται λόγος για ραγδαία μείωση των αγοραίων αξιών των κατοικιών και διαμερισμάτων σε όλη την επικράτεια.
Οι ιδιοκτήτριες των ακινήτων υπογραμμίζουν ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος προσκρούει σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύουν την περιουσία και τα δικαιώματα των πολιτών.
Σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ, ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αρχικά προσκρούει στη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, αλλά και στην αρχή της ισότητας και της ίσης συνεισφοράς των φορολογουμένων στα δημόσια βάρη, χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις οικονομικές δυνάμεις τους.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι αντίθετος και στις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ που προστατεύουν την ιδιοκτησία, αλλά και στις αποφάσεις (νομολογία) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι οποίες απλώνουν πέπλο προστασίας στην περιουσία και στην ιδιοκτησία των πολιτών.
Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι αντίκειται στην ΕΣΔΑ η επιβολή φορολογικής υποχρεώσεως που συνιστά υπερβολικό βάρος για τα πρόσωπα που βαρύνονται με αυτή ή κλονίζει ριζικά την οικονομική τους κατάσταση.
Υπό τα δεδομένα αυτά ο τρόπος επιβολής του ΕΝΦΙΑ, καταλήγουν οι δύο ιδιοκτήτριες ακινήτων, όχι μόνο καταστρατηγεί αλλά καταρρέει κάθε έννοια κράτους δικαίου.
Πάντως, από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης επί της προσφυγής που έχουν καταθέσει (και έχει ήδη συζητηθεί) 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.
Οι 13 από το 2013 ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -όπως είχε υποχρέωση από τον νόμο (1249/1982)- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.