Μπορεί οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να είναι ένας πολύπαθος όρος που δεν έχει βγει πάντα σε καλό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στη γειτονική Ιταλία.
Το διθυραμβικό σχόλιο της γερμανικής Die Welt για τα έργα και τις ημέρες του Ματέο Ρέντσι ως πρωθυπουργού της γείτονος δεν αφήνουν αμφιβολίες. Το άρθρο κάνει λόγο για μια χώρα που «αναδεικνύεται στο νέο επιτυχημένο μοντέλο της Ευρώπης».
Εδώ και χρόνια η Ιταλία αποτελούσε πηγή ανησυχίας για την Ευρώπη. Η οικονομία της χώρας υπέστη σοβαρές ζημιές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έκτοτε δεν έχει σημειώσει ανάπτυξη. Έτσι οι οικονομικές επιδόσεις της Ιταλίας εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 2008, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το κρατικό της χρέος.
Παρ’ όλα αυτά, πλέον η Ιταλία βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή. Βασικός λόγος είναι η διακυβέρνηση του Ρέντσι, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας τον Φεβρουάριο του 2014.
«Η κυβέρνηση Ρέντσι είναι η πρώτη εδώ και δεκαετίες που προχώρησε ειλικρινά σε μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο Στέφαν Μίτζε της τράπεζας Landesbank Hessen-Thuringen, «και αυτό οδήγησε σε επιτυχίες».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας δεσμεύθηκε να προχωρά σε μία μεταρρύθμιση κάθε μήνα. Αν και δεν το κατάφερε, οι επιδόσεις του είναι αξιοσημείωτες. Μεταξύ άλλων, ο Μίτζε αναφέρει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, βάσει της οποίας έχουν γίνει πιο εύκολες οι απολύσεις.
Αυτή η μεταρρύθμιση δεν οδήγησε σε περισσότερες απολύσεις, αλλά αντίθετα περιόρισε τον αριθμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και αύξησε τον αριθμό των αορίστου. Εξάλλου το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά περίπου μία μονάδα, στο 11,9%, τους τελευταίους μήνες.
Επίσης η εξάλειψη του φόρου ακίνητης περιουσίας θα ενισχύσει την κατανάλωση, ενώ αποφασίζεται η αναδιάρθρωση της αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, που υιοθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται επίσης σημαντικό βήμα.
«Η Ιταλία προετοιμάζεται να γίνει η επόμενη επιτυχία της νότιας Ευρώπης», εκτίμησε και ο Χάραλντ Πράισλερ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Bantleon.
Η ιταλική οικονομία αναμένεται να σημειώσει επιτέλους ανάπτυξη φέτος, σε ποσοστό 0,6%, ενώ οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν ότι του χρόνου η ανάπτυξη θα συνεχιστεί.