Συμφωνούν με την πρόβλεψη για χαμηλότερη ύφεση – Αισιόδοξος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις πρώτες επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών
Αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα διατύπωσαν οι επικεφαλής των θεσμών κατά την πρώτη ημέρα των επαφών τους στην Αθήνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύγκλιση απόψεων ωστόσο μεταξύ Αθήνας και θεσμών φαίνεται πως υπάρχει σχετικά με την πρόβλεψη για χαμηλότερη ύφεση το 2015, στο 1,3% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,3%.
Σε δηλώσεις του για τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, η χθεσινή συζήτηση ήταν δημοσιονομικής φύσεως, ενώ σήμερα Πέμπτη, οι συνομιλίες θα αφορούν στα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο.
Υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ωστόσο, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. «Τους εξηγήσαμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία», διευκρίνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Σχετικά με τη δόση των 2 δισ. ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. «Αυτό θα γίνει, πιστεύω, μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμη πως οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν ζητάνε νέα μέτρα αλλά «συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σεαυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο».