Πρωταγωνιστές σε ντοκιμαντέρ του Γαλλογερμανικού δικτύου Arte για την ελληνική κρίση είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Με μπηχτές κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού και βολές για τις τακτικές του οι ομιλούντες σκιγράφησαν την ελληνική κρίση με αποκορύφωμα το περασμένο Καλοκαίρι.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκάλυψε ότι 15 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ήταν υπέρ της προσωρινής εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ διερωτάται εάν η ελληνική κυβέρνηση ήταν «κυνική».
«Είναι εξαιρετικό κατόρθωμα, από τη μία οι Ελληνες να απορρίπτουν ένα κείμενο, με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα, και έναν μήνα μετά η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ’ αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι πραγματικό κατόρθωμα», ανέφερε.
Περιγράφοντας, δε, τη διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας, εκφράζει την άποψη ότι ήταν ανύπαρκτη. «Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με τη μέρα», προσθέτει ο κ. Γιούνκερ.
Ο κ. Μοσκοβισί, από την πλευρά του, εκφράζει την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση χρονοτριβούσε στις διαπραγματεύσεις, καθώς είχε επενδύσει στην πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν στην προοπτική ενός Grexit, «αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε ορισμένες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους, και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μη διαπραγματευτεί».
Ο επίτροπος Οικονομικών είναι καυστικός για τον ρόλο του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για τη μη επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Ιουνίου. «Περάσαμε σχεδόν 24 ώρες κλεισμένοι και τότε χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία.
Πιστεύω ότι ο Αλ. Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευθεί, όμως κάθε φορά ο Παππάς τού έλεγε ότι “όχι, κ. πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε από αυτήν τη βάση”, και ο Τσίπρας επανερχόταν λέγοντας ότι δεν μπορώ να ξεκινήσω από αυτήν τη βάση».