Μείωση 15,8% εμφάνισαν οι πτωχεύσεις εταιρειών στην Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη “Corporate insolvencies in Europe 2014/15”, η οποία εκπονήθηκε με τη συμμετοχή της ICAP Group.
Ειδικότερα, σημειώθηκαν 330 πτωχεύσεις στη χώρα μας το 2014, έναντι 392 πτωχεύσεων το 2013, που συνιστά μια μείωση της τάξης του 15,8% – η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στον ευρωπαϊκό νότο μετά από την Ισπανία.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που μόνο ένα μικρό ποσοστό των εταιρικών λουκέτων πραγματοποιήθηκε μέσω των επίσημων διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα.
Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2014 διαμορφώθηκε σε 179.662 επιχειρήσεις έναντι 189.855 το 2013, καταγράφοντας μείωση 5,4% ή 10.000 επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως τονίζεται στη μελέτη, φαίνονται τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, αφού για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης, το ποσοστό γίνεται αρνητικό.
Συνολικά στη Δυτική Ευρώπη ήταν ο πρώτος χρόνος που παρουσιάστηκε μείωση στις πτωχεύσεις από το 2010/2011 που είχε σημειωθεί οριακή πτώση 0,7%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 17 χώρες που εξετάστηκαν, μόνο δύο παρουσίασαν θετικό πρόσημο, η Ιταλία (+12,8%) και η Νορβηγία (+5,2%). Οι υπόλοιπες χώρες εμφανίζουν αρνητικά ποσοστά και μάλιστα σε εφτά από αυτές είναι διψήφια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ισπανία (-28,5%), την Ολλανδία (-20,7%) και την Δανία (-18,9%). Πιο ήπια πτώση παρουσίασε η Γαλλία (-0,7%) και η Αυστρία (-0,5%).
Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των πτωχεύσεων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος του συνολικού αριθμού των διαλύσεων των επιχειρήσεων σε μια χώρα. Οι οικονομικές δυσκολίες συχνά ενδέχεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο των πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς επίσημες διαδικασίες, οι οποίες, σε αυτή την περίπτωση διαγράφονται από το Εμπορικό Μητρώο.
Η έκταση τέτοιων περιστατικών ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Ειδικά στις μεσογειακές χώρες, αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία μετά από τη μακρά περίοδο της ύφεσης.
Οι πτωχεύσεις στις χώρες GIIPS (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) μειώθηκαν κατά 5,8% σε 31.187 – η πρώτη θετική εξέλιξη στο μέτωπο αυτό από την αρχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης – ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός των πτωχεύσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και έχει στην πραγματικότητα υπερ-τριπλασιαστεί από το 2007.