Διαφορετικές πορείες χαράζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα των ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις λόγω της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης και των απότομων αλλαγών στις τιμές των βασικών προϊόντων.
Η ΕΚΤ, η οποία προετοιμάζεται για μια συνάντηση την Πέμπτη, πρόκειται να γίνει η πρώτη κεντρική τράπεζα ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, η οποία θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, μια κίνηση που έγινε τελευταία φορά το 2008.
Η FED απ’ την άλλη, διατηρεί τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν και ενισχύει με επιπλέον χρήματα την οικονομία, μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με μια μειοψηφία, υπάρχει η πιθανότητα για αύξηση επιτοκίων εντός του έτους, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, αν και η ηγεσία της τράπεζας δεν φαίνεται να υποστηρίζει ένα τέτοιο βήμα σύντομα.
Η απόκλιση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών είναι μια δοκιμή της αξιοπιστίας τους. Παρόλα αυτά, και οι δύο, με διαφορετικά μέσα, παλεύουν ενάντια στην αύξηση του πληθωρισμού, των τιμών των βασικών προιόντων και της ανεργίας που πλήττει τόσο τις ευρωπαϊκές χώρες, όσο τις ΗΠΑ.
Το ρίσκο είναι μεγάλο και για τις δύο τράπεζες.
Η πολιτική που ακολουθεί κάθε μια από τις 2 τράπεζες θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, στον πληθωρισμό και στις αγορές.
Αν η κίνηση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων εντός της εβδομάδας είναι λανθασμένη, θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Αν η κίνηση του προέδρου Τρισέ είναι λάθος, η άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε να τιμωρήσει άσκοπα εύθραυστες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ μια αύξηση του ευρώ θα μπορούσε να αποτελειώσει τις γερμανικές εξαγωγές, καθιστώντας τα γερμανικά προϊόντα ως τα πιο ακριβά στις διεθνείς αγορές.
Αν η FED υποπέσει στην πλευρά του εύκολου χρήματος, αυτό θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, πλήττοντας την οικονομία της χώρας.