Παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στην πράσινη οικονομία προανήγγειλε η Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέδριο του Economist για την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα.
Την ανάδειξη της Ελλάδας ως «εστίας καινοτομίας στην παραγωγή νέων υλικών εξοικονόμησης ενέργειας» επισήμανε ως στόχο της κυβέρνησης η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο καινοτομίας του Economist με θέμα την ευρυζωνικότητα.
Η Υπουργός, εκτός από τη νομοθεσία η οποία «δίνει την κατεύθυνση», προανήγγειλε παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας (αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα). Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για «έξυπνα» δίκτυα, κτήρια και βιομηχανικά συστήματα.
Η κ Μπιρμπίλη αναφέρθηκε, άλλωστε, στο πρόγραμμα για τις «πράσινες» γειτονιές (ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων), τα «πράσινα» μουσεία (ευφυείς και διαδραστικές τεχνικές διαχείρισης», στις αστικές βιοκλιματικές αναπλάσεις και σε projects όπως το «πράσινο» χωριό (ενεργειακά αυτόνομο χωριό στην Άρτα) ή το «πράσινο» νησί (Λειψοί).
Μελέτες καταδεικνύουν ότι στην Αθήνα αυξάνονται σταδιακά οι ώρες με θερμοκρασία άνω των 37 βαθμών κελσίου. Έως το 2050, το κόστος για την ανακαίνιση εγκαταστάσεων προκειμένου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 20 δις ευρώ.
Σταύρος Δήμας: Μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή η ευρυζωνικότητα
Πάνω στην «έξυπνη πράσινη ανάπτυξη» οφείλει να θεμελιωθεί η μελλοντική οικονομική πολιτική της Ευρώπης, υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Δήμας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα χαρακτήρισε την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ως μία από τις απαιτούμενες μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για τη χώρα.
Όπως ανέφερε, η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει στο μέλλον υψηλές τιμές για τους ενεργειακούς πόρους, περιορισμούς ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και ανταγωνισμό για πρώτες ύλες.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 16% των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη σχετίζονται με το περιβάλλον και εξαρτώνται από το εάν αυτό βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η ΕΕ δαπανά επί του παρόντος 350 δις ευρώ, ή 700 ευρώ κατά κεφαλή, σε ετήσια βάση, για εισαγωγές στον τομέα της ενέργειας.
Αρθούρος Ζερβός (ΔΕΗ): Απαιτείται νέο ενεργειακό μοντέλο
«Δεν νοείται η συνέχιση της εξάρτησης -σε τόσο μεγάλο βαθμό- από τον ορυκτό πλούτο», διαμήνυσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος πρόταξε «ένα νέο ενεργειακό μοντέλο με καινοτομία στη σκέψη, στην κουλτούρα και στην εκπαίδευση, βασισμένο στις ΑΠΕ και στην ορθολογική χρήση ενέργειας».
Αναφερόμενος στις δράσεις της ΔΕΗ, υπογράμμισε το υπό κατασκευή υβριδικό ενεργειακό έργο της Ικαρίας (αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια), στα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη και στην εφαρμογή πανελλαδικού προγράμματος τηλεμέτρησης (ήδη έχουν προωθηθεί 60.000 «έξυπνοι» μετρητές σε μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης».
Milena Matic (Ericsson): Ευεργετική για την κοινωνία
Στην «ευεργετική» επίδραση της ευρυζωνικότητας στην κονωνία, την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών αναφέρθηκε η Milena Matic, Επικεφαλής Στρατηγικής και Μάρκετινγκ Βορείων Βαλκανίων της Ericsson μέσα από παρουσίασή της στο συνέδριο Καινοτομίας του Economist.
Η κ. Matic παρουσίασε ένα παράδειγμα χρήσης των ευρυζωνικών δικτύων στις μεταφορές. Πρόκειται για ένα σύστημα γνωστό με το όνομα «Ιχνηλάτης των λεωφορείων», το οποίο παρέχει πληροφορίες στους επιβάτες για τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων αλλά και ενδείξεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ποιότητα του αέρα στην πόλη.
Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του cloud computing («υπολογιστική νέφους»), το οποίο, μαζί με ένα πλήθος επιπρόσθετων «ευφυών» υπηρεσιών μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων.