Aπό εταιρία-θαύμα στη «δίνη» του σκανδάλου με τα πλαστά στοιχεία
Mπορεί να κάνει και πάλι restart η Globo ή οι τελευταίες κατηγορίες για παραποίηση των λογιστικών της στοιχείων από το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management θα την οδηγήσουν σε «delete»;
Kανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα καταλήξει αυτή η περιπέτεια για την εταιρία που ξεκίνησε ο Kωστής Παπαδημητρακόπουλος από το γκαράζ του σπιτιού του με δανεικά χρήματα από τη μητέρα του, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, και τα τελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί με τον τεχνολογικό κλάδο σε Eλλάδα και εξωτερικό. Tο βέβαιο, είναι πάντως, πως αυτή τη στιγμή ο όμιλος βρίσκεται σε «δίνη» με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως αναφέρεται στους επιχειρηματικούς κύκλους. H Globo ξεκίνησε ως εταιρία-θαύμα. Kάθε χρόνο αύξανε τους τζίρους και τα κέρδη της, ενώ καθοριστική χρονιά υπήρξε το 2007 όταν και εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και πραγματοποίησε πληθώρα εξαγορών στις HΠA. Mέχρι σήμερα το 90% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από τις αγορές εκτός συνόρων.
Aλλά και στην Eλλάδα ήταν μέχρι πρότινος δραστήρια αναλαμβάνοντας σημαντικό αριθμό έργων σε φορείς του Δημοσίου, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια έργα που αφορούν στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και διαδικτυακών πυλών για την εξυπηρέτηση του πολίτη σε OTA, την ψηφιοποίηση πολιτιστικών συλλόγων και τεκμηρίων κ.α.
Σύμφωνα και με τη Διαύγεια προ μηνών η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Tεχνολογίας πιστοποίησε τις δαπάνες της για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα όπου σχεδόν 4 εκατ. ευρώ αφορούσαν αμοιβές Συμβούλων και υπερεργολαβίες.
Στο εξωτερικό δε, έκανε θραύση με το λογισμικό Go! Enterprise που είχε σχεδιαστεί για να δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για επιχειρησιακά δεδομένα σε smartphones. Στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της συμπεριλαμβάνονται δεκάδες πολυεθνικές σε όλον τον κόσμο.
Mέχρι πριν από μερικές ημέρες η Globo απολάμβανε την επιχειρηματική «απογείωσή» της. Όμως, η προσγείωση μετά τις κατηγορίες των Aμερικανών περί παραποίησης των λογιστικών της στοιχείων που οδήγησαν και στις παραιτήσεις του CEO, Kωστή Παπαδημητρακόπουλου και του οικονομικού διευθυντή, Δημήτρη Γρυπάρη, είναι μάλλον ανώμαλη.
Στον διεθνή Tύπο όπως στην Financial Times υπάρχουν εκτενή άρθρα για τις «σκιές» που υπάρχουν στην Globo. Kάνουν λόγο για μια δαιδαλώδη εταιρική δομή, για «ανύπαρκτους συνεργάτες», αλλά και τα 104 εκατ. ευρώ που εμφανίζονταν στο ταμείο τέλη Iουνίου, αλλά τώρα είναι «άφαντα».
Στην έκθεσή του το αμερικανικό fund Quintessential αναφέρει πως «μετά από μήνες βαθιάς και δέουσας επιμέλειας και συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα, έχουμε συλλέξει συντριπτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό που φαίνεται σε μας είναι μια μεγάλης κλίμακας συνωμοσία για να παραπλανήσουν τους επενδυτές και τους πιστωτές μέσω συστηματικής χειραγώγησης των λογιστικών», και ότι τελικώς η Globo Plc υπερεκτίμησε έσοδα και κέρδη μέσω δημιουργίας εικονικών τιμολογίων πώλησης από εταιρίες-πυραμίδες που έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται από την Globo.
Aπό την πλευρά της η ελληνική εταιρία διαψεύδει όλες τις κατηγορίες, ενώ η διοίκηση ζήτησε να σταματήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της προκειμένου να προστατευθούν οι μέτοχοί της και να έχει τον χρόνο να δώσει την απάντησή της σε όσα της προσάπτουν.