Τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την προώθηση της ευρυζωνικότητας με νέες τεχνολογίες και δίκτυα επόμενης γενιάς, παρουσίασε ο υφυπουργός ΥΜΔ, Σπύρος Βούγιας, μιλώντας στο Συνέδριο Καινοτομίας του Economist με θέμα: «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση χωρίς επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα;».
Ο πρώτος άξονας, σύμφωνα με τον κ. Βούγια, αφορά τη δημιουργία της νέας εθνικής υποδομής δικτύου οπτικών ινών ανοιχτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home), που θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση σε νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων με την παροχή μεγάλου αριθμού νέων υπηρεσιών. Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας με μεγάλη ανταποδοτικότητα, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα φέρνοντάς την δίπλα στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου.
Ο δεύτερος άξονας συνδέεται με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προσφέρουν οι ασύρματες κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, η πλήρης μετάβαση από την αναλογική στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, θα απελευθερώσει σημαντικό τμήμα του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων – το λεγόμενο «ψηφιακό μέρισμα» – το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για νέες και καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες. Το σημαντικό με την εξέλιξη αυτή είναι ότι ακόμη και περιοχές, που δεν θα καλύπτονται από ενσύρματες δικτυακές υποδομές, θα έχουν τη δυνατότητα ασύρματης/κινητής πρόσβασης σε διαδικτυακές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας με τη χρήση νέων τεχνολογιών (LTE).
Ο τρίτος άξονας αφορά την προώθηση ενός συνόλου νομοθετικών παρεμβάσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ευρυζωνικότητα.
Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρωθεί το υπουργείο, ο κ. Βούγιας επισήμανε:
– Τη δημιουργία ενός διαφανούς και αποδοτικού θεσμικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει τη διαδικασία συνεγκατάστασης.
– Την καταγραφή των υφιστάμενων δικτυακών υποδομών της χώρας.
– Τον καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών – σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια – μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
– Την προώθηση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων για την διευθέτηση θεμάτων που σχετίζονται με την αδειοδότηση των κεραιών.
Καταλήγοντας, ο κ. Βούγιας επανέλαβε ότι το υπουργείο στηρίζει τη δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς στο πλαίσιο μίας ανοιχτής αγοράς και ενθαρρύνει την εισαγωγή και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, έχοντας ως απώτερο στόχο την εξασφάλιση ευρυζωνικής πρόσβασης στις ενοποιημένες υπηρεσίες επικοινωνίας, πληροφόρησης και τηλεόρασης για όλους τους πολίτες.