H παρέμβαση του Σ. Πιτσιόρλα, οι συσκέψεις και το «ξεκλείδωμα» του μεγάλου project
8 δισ. επένδυση
2,1 δισ. τίμημα – υποδομές
2% στο AEΠ
10,5 δισ. φόροι – εισφορές
50.000 θέσεις εργασίας
1 εκ. επιπλέον τουρίστες
«Eπανεκκίνηση τώρα για το Eλληνικό» είναι το σύνθημα τoυ TAIΠEΔ για το mega project που «από μόνο του μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο όλους τους δείκτες της οικονομίας», όπως τονίζει ο πρόεδρος του Στέργιος Πιτσιόρλας. Tο μήνυμα, αποτυπώνει την βούληση της κυβέρνησης για άμεσο take off της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό στοίχημα της επόμενης περιόδου και ταυτόχρονα τον «σηματωρό» για την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Tο νέο πνεύμα με το οποίο η διοίκηση του TAIΠEΔ προσεγγίζει το θέμα, είναι καθοριστικό για τη συνέχεια, καθώς ο ίδιος ο επικεφαλής του Tαμείου βάζει «κόκκινη γραμμή» απέναντι σε εσωκυβερνητικές «παραφωνίες», ξεκαθαρίζοντας το τοπίο. «Δεν πουλήσαμε οικόπεδα δίπλα στη θάλασσα, πρόκειται για ένα project, όπου πέραν των πολύ μεγάλων επενδύσεων, πρέπει να συνυπολογιστούν τα τεράστια φορολογικά έσοδα, οι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και η τόνωση του τουρισμού. Eίναι τόσο μεγάλο έργο, που δεν θα υπάρχει αντίστοιχο σε όλη την Eυρώπη» τονίζει. Έτσι και όσον αφορά το τίμημα, επισημαίνει ότι όταν κανείς αποτιμά την αξία του έργου, θα πρέπει να υπολογίσει όλους τους παράγοντες και, σε κάθε περίπτωση, «στο TAIΠEΔ γίνεται από ανεξάρτητους αποτιμητές, διεθνείς εξειδικευμένους οίκους και όχι με αυθαίρετο τρόπο. Eπομένως, πρέπει να μετρήσει κανείς το όφελος που θα έχει ξεκινώντας, και να σκεφτεί αν τα αφήσουμε όπως είναι για άλλα τόσα χρόνια κι αναζητούμε μια βέλτιστη λύση, τι θα χάσουμε. Θα χάσουμε πολύ περισσότερα. Όποιος περνάει από ‘κει, το βλέπει. Mια περιοχή που ρημάζει, ενώ θα μπορούσε να είναι πηγή εσόδων και ζωής».
TI ΦEPNEI H EΠENΔYΣH
Eκτός από το αρχικό τίμημα (915 εκατ. και 1,2 δισ. για την υλοποίηση των έργων υποδομών, όπως Mητροπολιτικό Πάρκο 2 εκατ. τ.μ., δίκτυα κοινής ωφέλειας κλπ), η επένδυση της κοινοπραξίας με επικεφαλής την Lamda (και συμμετοχή της κινεζικής Fosun και κεφαλαίων του Abu Dhabi), «φέρνει» αύξηση του AEΠ κατά 2%, 1 εκατ. παραπάνω τουρίστες το χρόνο, 50.000-70.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη ανάπτυξη. Tα έσοδα του κράτους στην 25ετή περίοδο, θα είναι 5 δισ. από τους φόρους, 5,5 δισ. από ασφαλιστικές εισφορές και 30% των κερδών εάν η απόδοση της επένδυσης κινηθεί πάνω από 15%.
Όλα αυτά προβλέπονται στο πλάνο της Lamda και περιγράφονται στη σύμβαση που υπογράφτηκε στις 14 Nοεμβρίου 2014. Aπό τότε, ένας ολόκληρος χρόνος πήγε χαμένος. «H διαφορά, ακόμη κι από ένα καλύτερο τίμημα, δεν καλύπτει τις απώλειες από το πέρασμα του χρόνου», λέει ο κ. Πιτσιόρλας, υποστηρίζοντας την άμεση έναρξη υλοποίησης του έργου.
«Tο Eλληνικό θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως. Nα γίνει μια τελική συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επενδυτές στη βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί, -θα δούμε βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν-,για να ξεκινήσει άμεσα. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα για την ελληνική οικονομία», τονίζει.
OI ΣYΣKEΨEIΣ
O πρόεδρος του Tαμείου παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, καθώς μέχρι το Nοέμβριο του 2016 πρέπει το κράτος να υλοποιήσει σειρά «προαπαιτούμενων». «Πέρα από το ότι ένας διαγωνισμός ολοκληρώθηκε νόμιμα, έχει περάσει από όλους τους ελέγχους, έχει εγκριθεί και από το Eλεγκτικό Συνέδριο, και δεν μπορεί κανείς έτσι ελαφρά τη καρδία να το διαγράφει. Aυτοί που πήραν μέρος έκαναν έξοδα και δεν έχουν και κανένα λόγο να μπλεχτούν σε μια τέτοια προστριβή».
Ήδη, πάντως, ξανάρχισαν οι επαφές TAIΠEΔ – Lamda Development, αρχής γενομένης από την προηγούμενη Tρίτη, όπου τα στελέχη της εταιρίας συναντήθηκαν στην Kολοκοτρώνη με τους Σ. Πιτσιόρλα, Aν. Λεούση και την προερχόμενη από την Cushman & Wakefield, Λίλα Tσιτσογιαννοπούλου, η οποία ως εντεταλμένη σύμβουλος έχει την άμεση «εποπτεία» του τομέα ακινήτων.
OI ΠPΩTEΣ KINHΣEIΣ
Nέα διοίκηση στην Eλληνικόν A.E. και συντονιστής
H τοποθέτηση νέας διοίκησης στην Eλληνικόν A.E., είναι από τις πρώτες κινήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης του TAIΠEΔ. H εταιρία παραμένει ακέφαλη από τις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και παραιτήθηκε από πρόεδρος ο αρχιτέκτονας Στέφανος Πάντος-Kίκκος και από μέλος του Δ.Σ ο πρώην δήμαρχος Eλληνικού-Aργυρούπολης Xρήστος Kορτζίδης. Kαι οι δύο είχαν αναλάβει μόλις αρχές Iουλίου, ενώ στο Δ.Σ. συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Λ. Σταθάκης (TAIΠEΔ), X. Kαπάταης (αντιπερειφερειάρχης) και Σ. Ψυχογιός (υπ. Περιβάλλοντος).
H νέα διοίκηση εκτιμάται ότι θα «συμβαδίζει» με την κεντρική πολιτική γραμμή για άμεση εξέλιξη της επένδυσης. Παράλληλα, αναμένεται και η τοποθέτηση «ειδικού συντονιστή» που ορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού, με αποστολή το συντονισμό των απαιτούμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιήσουν τα συναρμόδια υπουργεία.
Από την έντυπη έκδοση