ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ
Τεράστιο πολιτικό θέμα με την ευνοΪκή μετάθεση που πήρε
Ο νόμος, ο Καστανίδης, οι παραλείψεις και η ατιμωρησία Ύστερα από σειρά καταγγελιών, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έκανε κοπιαστική έρευνα για τον συγκεκριμένο δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος διετέλεσε σε θέση δασάρχη
Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι για όλα τα δεινά που περνά η χώρα και, πολύ περισσότερο οι πολίτες της, φταίει το τέρας της διαφθοράς. Δημόσιοι υπάλληλοι από κάθε νευραλγική υπηρεσία που παίρνουν «δωράκια», μίζες, ή και συχνά εκβιάζουν τους πολίτες που θέλουν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους. Δημόσιοι υπάλληλοι που απέκτησαν βίλες και εξοχικά με πισίνες, υπερπολυτελή αυτοκίνητα και τεράστιες καταθέσεις. Μπορεί να σταματήσει αυτό, όπως υπόσχεται ο πρωθυπουργός;
Αν κρίνουμε από κάποιες περιπτώσεις, δυστυχώς για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνει ένας… άθλος. Γιατί όσο κι αν θέλουν κάποιοι αδιάφθοροι να βάλουν στη φυλακή τους διεφθαρμένους, το σύστημα δεν τους αφήνει. Είτε υπάρχουν ολόκληροι μηχανισμοί συγκάλυψης, είτε οι διαδικασίες είναι τόσο αργές και τόσο ελλιπείς, που δεν επιτρέπουν την τιμωρία των ενόχων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Press Time χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σε μεγάλο δήμο της Αττικής και σε νευραλγική υπηρεσία, ο οποίος καταγγέλθηκε για εκβιασμό και παράβαση καθήκοντος, βρέθηκε να έχει περιουσία …μεγιστάνα και κατέληξε να πάρει ευνοϊκή μετάθεση! Γιατί οι καταγγελίες και τα στοιχεία απλά δεν ελήφθησαν υπόψιν…
Ύστερα από σειρά καταγγελιών, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έκανε κοπιαστική έρευνα για τον συγκεκριμένο δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος διετέλεσε σε θέση δασάρχη. Ανάμεσα στα άλλα, οι επιθεωρητές έμειναν άφωνοι, όταν διαπίστωσαν ότι ο ελεγχόμενος υπάλληλος είχε καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες, το συνολικό ύψος των οποίων έφτανε τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ! Ο πλουτισμός του ήταν αδικαιολόγητος, με δεδομένο το μισθό και τη θέση του. Και όμως, ενώ τον πρώην δασάρχη «καίνε» δύο πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ εις βάρος του εκκρεμεί καταδίκη για παράβαση καθήκοντος, ενώ με την υπόθεσή του έχει ασχοληθεί πολλάκις η Βουλή (μετά από ερωτήσεις από τους Πάγκαλο, Οικονόμου, Παρασκευά, Φούσα, Σκουλά) το Ά Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, δεν τον παρέπεμψε για απόλυση. Αντίθετα, λίγο καιρό αργότερα πήρε προαγωγή και ευνοϊκή μετάθεση…
Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Πειραιώς και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Μπεντενιώτης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.
Στα σκουπίδια!
Όταν οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν την έρευνά τους, κατέθεσαν, ως όφειλαν, το πόρισμα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και να απαγγελθούν κατηγορίες, εάν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, ο ίδιος υπάλληλος, είχε άλλα «μπλεξίματα». Πολίτης τον κατήγγειλε για απόπειρα εκβίασης, καταγγελία την οποία έκανε με τη σειρά του και άλλος πολίτης. Ο πολίτης είπε ότι ζήτησε από τον υπάλληλο να ακολουθηθεί η απαραίτητη διαδικασία, για να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως δασική έκταση, σε αγρόκτημά του, που έγινε με απόφαση του υπαλλήλου. Ο κατηγορούμενος, του είπε αρχικά πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται, ενώ μερικές μέρες αργότερα, του ζήτησε να του δώσει «ένα ποσό, για να το φτιάξουμε». Όταν ο πολίτης αρνήθηκε, τότε είδε εις βάρος του αποφάσεις. Σχεδόν «καρμπόν» ήταν και η δεύτερη καταγγελία πολίτη.
Παράλληλα, ο εν λόγω υπάλληλος, κατηγορείτο ότι, σε συνεννόηση με άλλους υπαλλήλους, αποχαρακτήρισε δημόσια δασική έκταση, την καταπάτησε, την κατάτμησε και στη συνέχεια την πούλησε! Το δικαστήριο, τον έκρινε αθώο για τα παραπάνω. Έτσι, «ανοιχτή» έμεινε μόνο η υπόθεση με τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του αξιωματούχου. Η εισαγγελική έρευνα δηλαδή επί των συμπερασμάτων των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή βέβαια, ο δημόσιος υπάλληλος πήρε μετάθεση σε κεντρική υπηρεσία της πρωτεύουσας.
Σήμερα, παρά τα δύο πορίσματα που τον «καταδικάζουν» για παράβαση καθήκοντος, η διαδικασία στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο έχει παγώσει. Ούτε και η δικογραφία για τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος προχωρά. Έτσι, ο υπάλληλος παραμένει στη θέση του, παρότι είναι ανοιχτό το ερώτημα της απόλυσης.
Το …ξέχασαν
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης έγινε δέκτης παραπόνων από ανεξάρτητους φορείς για τη συγκεκριμένη υπόθεση που δεν προχωρά. Ο κ. Καστανίδης ζήτησε εξηγήσεις για το λόγο, για τον οποίο το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έχει κατατεθεί μήνες τώρα και η έρευνα δεν προχωρά. Λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων – κάποιες εξ’ αυτών έχουν τον χαρακτήρα του υπερεπείγοντος – η εξέλιξή της αργεί, όπως εξήγησαν αρμόδιοι παράγοντες στον υπουργό.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πηγές της «PRESS Time» ο κ. Καστανίδης έχει δεσμευθεί να παρακολουθήσει προσωπικά την υπόθεση, καθώς θεωρεί ότι η απόλυση, η φυλάκιση του διεφθαρμένου δημοσίου υπαλλήλου (ακόμα και για δέσμευση περιουσίας του, κάνουν λόγο κάποιοι βουλευτές!) θα ανοίξει το δρόμο για την κάθαρση, που θα οδηγήσει σε μια εξυγίανση του κοινωνικού γίγνεσθαι.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός ζητά την ευθύνη από συγκεκριμένο ανώτατο λειτουργό, τον οποίο έχει καλέσει σε συνάντηση ενώπιον του πρωθυπουργού (!) για να δώσει εξηγήσεις για το καθεστώς ατιμωρησίας που, όπως λέει, καταδεικνύει η συγκεκριμένη υπόθεση ότι επικρατεί σε θέματα διεφθαρμένων αξιωματούχων.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τις υποθέσεις για χρηματισμό, μαζί με τον συγκεκριμένο δημόσιο υπάλληλο κατηγορείται και μια ομάδα ακόμα ατόμων, στα οποία συμμετέχει και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Γιγαντώνεται η διαφθορά στην Ελλάδα
Ότι γιγαντώνεται, αντί να μειώνεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, η διαφθορά στην Ελλάδα συμπεραίνει έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε δείγμα 1.609 πολιτών της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής, Επ. Πανάς, η διαφθορά θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας.
Οι ερωτηθέντες- συμμετέχοντες στην έρευνα, θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις πολεοδομίες, τους βουλευτές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις εφορίες, τους συνδικαλιστές, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, τους γιατρούς, στη Δικαιοσύνη, την αστυνομία και στην τελευταία θέση κατατάσσουν την Εκκλησία.
Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής και 9 στους 10 ερωτηθέντες της Κεντρικής Μακεδονίας, πιστεύουν ότι δεν θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα.
Ενδεικτικό του τι σκέφτονται οι Έλληνες πολίτες για τη διαφθορά είναι η απάντηση του 49% των ερωτηθέντων στην Αττική και του 47% στην Κεντρική Μακεδονία, στην οποία δηλώνουν ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, στον οποίο θα προσφέρονταν χρήματα με σκοπό να διευθετήσει κάποιο πρόβλημα πολίτη, θα τα έπαιρνε επειδή «όλοι αυτό κάνουν».
Στην Αττική, το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο υπάλληλος θα είχε ενδοιασμούς, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 19%. Πάνω από το 50% του δείγματος της έρευνας, δηλώνει πως πιστεύει ότι στη χώρα μας είναι αναγκαίο να προσφέρεις επιπλέον χρήματα για να προχωρήσουν οι υποθέσεις σου στο δημόσιο, ενώ υπεύθυνοι για τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι κυρίως εξίσου η κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
«Τα ποσά στους λογαριασμούς δεν αιτιολογούνται»
Οι «Ράμπο» έλεγξαν τους 11 τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους βρέθηκαν τα 4,7 εκατ. ευρώ
«Φωτιά» για τον πρώην δασάρχη είναι τα δύο πορίσματα που κατέθεσαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Οι «Ράμπο» έλεγξαν τους 11 τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους βρέθηκαν τα 4,7 εκατ. ευρώ και ζήτησαν από τον δημόσιο υπάλληλο να τις δικαιολογήσει.
Στο πόρισμά τους, οι επιθεωρητές – ελεγκτές σημειώνουν ότι «οι καταθέσεις ποσών, για τις οποίες ο ελεγχόμενος υπάλληλος επικαλείται ότι προέρχονται από χρηματιστηριακές συναλλαγές, δεν επιβεβαιώνονται από σχετικά αποδεικτικά στοιχεία». Παρόλα αυτά, επειδή όμως ο δημόσιος υπάλληλος είχε σημαντικές χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι επιθεωρητές το «προσπέρασαν» και δεν τα προσμέτρησαν στα αναιτιολόγητα ποσά.
«Για ονομαστικές καταθέσεις που αποδίδονται από τον υπάλληλο κυρίως σε φίλους, οι οποίοι, είτε του επέστρεψαν δάνειο που τους χορήγησε ο ίδιος, είτε δάνειο που αυτοί του χορήγησαν, είτε κατάθεση με σκοπό να τα επενδύσει προς όφελός τους στο Χρηματιστήριο, λόγω του ότι δεν συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία, με εξαίρεση τις δύο υπεύθυνες δηλώσεις (ενώ τα ονόματα των καταθετών ξεπερνούν τα δέκα) κατά την άποψή μας δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως αιτιολογημένες (…). Στο ανωτέρω συμπέρασμα συντείνει άλλωστε τόσο το ύψος των καταθέσεων αυτών, το οποίο είναι τέτοιο, που κατά την κοινή πείρα και λογική δεν θεωρείται πιθανό να προέρχονται από τη σύναψη άτυπων δανείων».
Στη συνέχεια, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι προκύπτει στις καταθέσεις του ποσό ύψους 1.014.701,40 ευρώ «το οποίο δεν δικαιολογείται από κάποια νόμιμη αιτία».
Στο πρώτο πόρισμα αναφέρεται ότι από παλιότερο εκκαθαριστικό σημείωμα του υπαλλήλου προκύπτει ιδιαίτερα μεγάλο ποσό (περίπου 641,7 εκατ. δραχμές) «το οποίο ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την αλματώδη άνοδο του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 1995-1999, οπότε και είχε προβεί σε αγοραπωλησίες μετοχών, ο ισχυρισμός του αυτός όμως δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο (πινάκια αγοραπωλησίας μετοχών κλπ)».
Στο δεύτερο πόρισμα, οι επιθεωρητές, μετά από διασταύρωση των στοιχείων με χρηματιστηριακή εταιρεία, αναφέρουν ότι «τα δηλωθέντα κέρδη δεν είναι πραγματικά». Αμφισβητούν την ακρίβεια των δηλωθέντων κερδών, αφού «ενώ ο υπάλληλος δήλωσε κέρδη από πωλήσεις μετοχών ποσού 114.285,26 ευρώ, τα κέρδη του, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η εν λόγω εταιρία, ήταν μόνο 14.621,55 ευρώ.
Επομένως, ο υπάλληλος υπέβαλε με τη ΔΦΕ, επιλεκτικά πινακίδια αγοράς και πώλησης, έτσι ώστε να εμφανίζεται μεγαλύτερο κέρδος».