Εκρηξη του φαινομένου της συστέγασης ή της συγκατοίκησης φέρνει τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων η ανάγκη για μείωση των μηνιαίων εξόδων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” ειδικά σε ό,τι αφορά τα γραφεία, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αναζητούν συγκάτοικο για να μοιραστούν τα έξοδα.
Γιατροί, δικηγόροι, διατροφολόγοι, οδοντίατροι αλλά και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επαγγελματίες που βάζουν αγγελίες ή απευθύνονται σε μεσιτικά γραφεία για να βρουν κάποιους για συστέγαση.
«Πρόκειται για φαινόμενο που αυξήθηκε από το 2010 και μετά. Παρά το γεγονός ότι η μίσθωση γραφείων είναι φθηνότερη σε σύγκριση με την περίοδο από το 2007 και πριν, εντούτοις, η συστέγαση κάνει… θραύση.
Στένεψαν τα περιθώρια
Το να μοιράσει κανείς τα έξοδά του στο μισό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν περιθώρια για σπατάλες», τονίζει ο κτηματομεσίτης, επικεφαλής της εταιρείας Lead & Co, Αθ. Λίγγος. Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική στέγη, μεσίτες αναφέρουν αιτήματα για συστέγαση.
* Οδοντίατρος, κάτοχος σύγχρονου οδοντιατρείου στην Αθήνα, αναζητά άλλον οδοντίατρο για συστέγαση. Οπως αναφέρει ο κτηματομεσίτης που έχει αναλάβει τον φάκελο, ο ιδιοκτήτης οδοντίατρος θέλει κάποιον ο οποίος θα δίνει ένα σταθερό μηνιαίο ενοίκιο και θα δουλεύουν σε διαφορετικές ώρες, ο ένας το πρωί κι ο άλλος το απόγευμα.
* Οφθαλμίατρος ζητά γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας σε οροφοδιαμέρισμα 100 τ.μ. Το ενοίκιο για όποιον ενδιαφερθεί ανέρχεται σε 350 ευρώ.
Οπως αναφέρουν οι μεσίτες που αναλαμβάνουν τέτοιες συστεγάσεις, η εξοικονόμηση είναι σημαντική διότι τα έξοδα για επαγγελματική στέγη είναι πολλά.
Και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες, αφενός ο ιδιοκτήτης που γλιτώνει σημαντικά ποσά από τα ενοίκια και τους λογαριασμούς και αφετέρου ο μισθωτής ο οποίος μπορεί να βρει για παράδειγμα έτοιμο ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο.
Οπως επίσης, μπορεί να εκμεταλλευτεί την αναγνωρισιμότητα του ιδιοκτήτη ή τη θέση που βρίσκεται το γραφείο. Αν μάλιστα είναι πλήρως οργανωμένο, π.χ. ένα δικηγορικό γραφείο, θα έχει γραμματειακή υποστήριξη και όλες τις παροχές που του δίνει μια έτοιμη επαγγελματική στέγη.
Oι αγγελίες της κρίσης
Από τις αρχές του 2010 παρότι η μίσθωση γραφείων είναι φθηνότερη σε σύγκρισημε το 2007 εντούτοις, η συστέγαση κάνει… θραύση.
* Οδοντίατρος, κάτοχος σύγχρονου οδοντιατρείου στην Αθήνα, αναζητά άλλο οδοντίατρο για συστέγαση.
* Δικηγόρος ζητείται για συστέγαση σε πολυτελές γραφείο 60 τ.μ. με το αναλογούν μίσθωμα να είναι στα 250 ευρώ.
* Οφθαλμίατρος ζητά γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας σε οροφοδιαμέρισμα 100 τ.μ. Το ενοίκιο για όποιον ενδιαφερθεί ανέρχεται σε 350 ευρώ.
* Ψυχίατρος ζητά συστέγαση με ψυχίατρο ή παιδοψυχολόγο, τιμή συζητήσιμη.
Στο ψάξιμο και οι συνταξιούχοι
Τελευταία έχει αυξηθεί η ζήτηση για συγκατοίκους σε σπίτια, κι όχι μόνο από φοιτητές.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταξιούχων που αναζητούν άλλους συνταξιούχους για να μοιραστούν ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμούς.
Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος καθηγητής αναζητά κύριο μεγάλης ηλικίας κατά προτίμηση στρατιωτικό ή αξιωματικό ασφαλείας για να συγκατοικήσουν. Ο εν λόγω κύριος διαθέτει δύο σπίτια, στα νότια προάστια και στο Παγκράτι και θέλει να μοιραστεί τα μηνιαία έξοδα της κατοικίας. Αλλο παράδειγμα είναι μια κυρία που μένει κοντά στα ΤΕΙ Αιγάλεω και ζητά φοιτήτρια για συγκατοίκηση, παραχωρώντας ένα δωμάτιο με το ανάλογο μηνιαίο ενοίκιο.
Οπως επίσης και κυρία που μένει στον Χολαργό και ζητά φοιτήτρια ή όχι η οποία θα μπορεί να πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα.
«Πρόκειται κυρίως για μοναχικούς ανθρώπους που διαθέτουν μεγάλα ακίνητα και μπορούν να μισθώσουν κάποιο από τα δωμάτια. Μοιράζονται έτσι τα έξοδα αλλά έχουν και παρέα», τονίζουν γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην ταιριάξουν και η συγκατοίκηση να ναυαγήσει.
Υπενοικιάσεις
Οσοι επιζητούν τη συστέγαση ή τη συγκατοίκηση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα, αν το ακίνητο είναι μισθωμένο, οφείλει ο ενοικιαστής να ρωτήσει τον ιδιοκτήτη αν μπορεί να υπενοικιάσει μέρος αυτού.
Σε περίπτωση άρνησης δεν μπορεί να γίνει η συμφωνία, αν και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις «κρυφών» συμβολαίων μεταξύ επαγγελματιών χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης.