Για τον δρόμο προς την ανακεφαλαιοποίηση, τους στόχους και τις δυσκολίες μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας και των αγορών στην πορεία της χώρας».
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, «η προσπάθειά μας εδράζεται στο να δώσουμε πειστικά επιχειρήματα στους ξένους επενδυτές, καθώς αρκετοί από αυτούς, που είχαν πάρει μέρος στις δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, εμφανίζονται καταρχήν συγκρατημένοι, δεδομένης της κατάστασης».
«Αντλώντας τα αναγκαία κεφάλαια, είμαστε σίγουροι πως «ξεκλειδώνουμε» τη σωστή αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και δίνουμε τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, όπως n αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρηση και η μειωμένη ρευστότητα».
«Οι κεφαλαιακές ανάγκες ορίστηκαν βάσει ενός εξαιρετικά δυσμενούς σεναρίου stress test, έτσι ώστε οι τράπεζες να είναι ανθεκτικές ακόμα και στο χειρότερο πιθανό σενάριο. Η αυστηρότητα αυτή εγγυάται πως το τραπεζικό σύστημα θα αντέξει στα δύσκολα, πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση ομαλής έκβασης των πραγμάτων, ή ακόμα και στην καλύτερη έκβαση των πραγμάτων, θα υπάρξει σημαντικό πλεονέκτημα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκιαδάκης.
Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν έχει απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος του bail in από το σύστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ επεσήμανε ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 αποτελεί ασπίδα προστασίας στις καταθέσεις όλων των μεγεθών. Εφόσον η προσπάθεια ολοκληρωθεί εντός του έτους, δεν τίθεται θέμα bail in καταθέσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο».
Για τα «κόκκινα» δάνεια
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια ο κ. Φραγκιαδάκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι σημαντικό να γίνει από όλους αντιληπτό ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα σπίτια των δανειοληπτών, καθώς κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί το σκοπό λειτουργίας τους. Το ουσιώδες είναι λοιπόν, είναι να δοθούν στους δανειολήπτες λύσεις που θα τους βοηθήσουν να γίνουν ενήμεροι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Αυτό που όμως δεν είναι δίκαιο είναι κάποιος να διαθέτει κεφάλαια και να μην εκπληρώνει τιs δανειακές του υποχρεώσεις. Πρέπει να εμπεδωθεί μια φιλοσοφία πληρωμών προς το συμφέρον όλων».
Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να γίνουμε ταχύτεροι στο να διακρίνουμε αποτελεσματικά τις βιώσιμες από τις μn βιώσιμες επιχειρήσεις. Με τη βοήθεια ενός καλύτερου νομικού πλαισίου θα βοηθήσουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Θα προωθήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα».
Για τη Finansbank
«Στοχεύουμε στην ελαχιστοποίηση της κρατικής βοήθειας που θα λάβουμε, αντλώντας κεφάλαια κυρίως από τις αγορές και μέσω των κεφαλαιακών μας δράσεων, όπως αυτές συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πώληση της Finansbank δεν δύναται να αντικαταστήσει την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, δεδομένου ότι δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα χρονικά περιθώρια που τέθηκαν για την κάλυψη των ως άνω κεφαλαιακών αναγκών, μπορεί όμως να δώσει τη δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο να αποπληρώσουμε μέρος της κρατικής βοήθειας που σκοπεύουμε να λάβουμε».