Για το… Salospir
“Βayer-Uni-farma 0-1” ή πώς μια Ελληνίδα κατάφερε να νικήσει έναν γερμανικό πολυεθνικό κολοσσό. Το σκορ σε μια διαμάχη που κράτησε τρία χρόνια απέδειξε ότι η Ιουλία Τσέτη, που κρατάει τα ηνία της ελληνικής φαρμακευτικής, είναι «σκληρό καρύδι».
Ο ελληνογερμανικός «πόλεμος» έγινε για τα…μάτια του Salospir. Το δημοφιλές σκεύασμα που κονταροχτυπίεται στην αγορά με την πασίγνωστη ασπιρίνη. Η ομοιότητα στις συσκευασίες των δυο φαρμακευτικών προϊόντων οδήγησε έναν «leader» του κλάδου, σε προσφυγή κατά της Uni-Pharma, μια εταιρία με ιστορία 48 ετών. Το διακύβευμα είναι το γερό μερίδιο από την πίτα των ΜΗΣΥΦΑ, ύψους +250 εκατ. (και με ορατή προοπτική για 650 εκατ.) στην οποία τα δύο σκευάσματα «παίζουν» μέσα στην πρώτες θέσεις επί δεκαετίες. Σε μετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το καλοκαίρι, μάλιστα, η «Ασπιρίνη» ήταν στην 9η και το «Salospir» στην 16η θέση της «χρυσής» 20άδας των ΜΗΣΥΦΑ.
Η «κόντρα» ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2012, όταν το γνωστό αντιθρομβωτικό Salospir, της Uni-Pharma κυκλοφόρησε και ως παυσίπονο, σε κουτί με άσπρο και πράσινο χρώμα, όπως συμβαίνει με την «Ασπιρίνη».
Η Bayer κατέφυγε στα δικαστήρια, επικαλούμενη την χρωματική ομοιότητα των δυο συσκευασιών και ισχυρίσθηκε ότι προσβάλλεται η φήμη της «Ασπιρίνης». Εντούτοις, το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή της, με το σκεπτικό ότι οι διαφορετικές ονομασίες των δυο προϊόντων αποτρέπουν την πιθανή σύγχυση των καταναλωτών.
Διπλή νίκη
Η Bayer δεν περιορίστηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά πήγε την υπόθεση και στην Ευρώπη. Και από το Κοινοτικό Γραφείο Εμπορικών Σημάτων, η απάντηση στην γερμανική προσφυγή ήταν απορριπτική. Έτσι, η Uni-Pharma έχει πλέον δύο αποφάσεις υπέρ της.
Η ελληνική εταιρία ιδρύθηκε το 1967 από τον Κλέωνα Τσέτη, έναν φαρμακοποιό με όραμα την ενδυνάμωση της παρουσίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Εδώ και αρκετά χρόνια, το τιμόνι τόσο της Uni-farma, όσο και της Intermed (καινοτόμα δερμοκαλλυντικά, παραφαρμακευτικά, ιατροτεχνολογικά και φαρμακευτικά προϊόντα) κρατάει, ως διευθύνουσα σύμβουλος, η Ιουλία Τσέτη, με Master of Science στην Βιοφαρμακευτική από το Πανεπιστήμιο του Manchester, που αναπτύσσει και συνδικαλιστική δράση, καθώς έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του ΠΕΦ και μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.