Οι υπουργοί οικονομίας της Ευρώπης που συναντήθηκαν στην Ουγγαρία, αισιοδοξούν πως η Ισπανία δεν θα ακολουθήσει την πορεία της Πορτογαλίας καταφεύγοντας στον μηχανισμό διάσωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.
Όπως δήλωσε εξάλλου η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ, «η Ισπανία δεν είναι πρόβλημα».
Η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης που βρέθηκε κάτω από την πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών το 2010, εν μέσω ανησυχιών για μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Η χώρα έκανε μεγάλη πρόοδο για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αλλά, παρόλα αυτά η ανεργία παραμένει στο 20%. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν πληγεί από τη συντριβή των ακινήτων είναι ελλιπείς.
Ωστόσο, η αγορά ανακουφίστηκε τις τελευταίες βδομάδες καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι όσον αφορά της Ισπανία.
Η υπουργός της Ισπανίας Έλενα Σαλγκάδο τόνισε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως η περίπτωση της χώρας της δεν μοιάζει με αυτήν της Πορτογαλίας. «Η Ισπανία δεν θα λυγίσει με τον ίδιο τρόπο επειδή… η οικονομία μας είναι μεγαλύτερη, διαφοροποιημένη». Δήλωσε επίσης ότι οι τράπεζες της Ισπανίας θα αναπτυχθούν μέσω επερχόμενων Ευρωπαικών stress tests. Πρόσθεσε πως ακόμα και η μικρότερη τράπεζα θα αντέξει τα tests.
Ο Όλι Ρεν προέβλεψε επίσης ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί βοήθεια.
Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ανέθεσαν στην Πορτογαλία την εκπόνηση μιας δέσμης με οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβουν ένα πακέτο διάσωσης που θα μπορούσε να συμφωνηθεί από τα μέσα Μαΐου και ότι θα ανέρχεται στα 80 δις ευρώ.
Οι πολιτικοί της χώρας θα πρέπει να παραβλέψουν τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις και να συμφωνήσουν συλλογικά σε μέτρα λιτότητας για να μειώσουν το έλλειμμα της χώρας και να διασφαλίσουν τις οικονομικές αγορές. Η Πορτογαλία θα προχωρήσει σε εκλογές στις 5 Ιουνίου.