Υπό τον αυστηρό έλεγχο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, θα τεθούν οι ελληνικές τράπεζες από τον Ιούνιο.
Η προεδρία της ΕΚΤ έχει ενημερώσει τις ελληνικές Τράπεζες ότι θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την αντικατάσταση των χρηματοδοτήσεών τους από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και να την επιτύχουν σε εύλογο διάστημα δύο χρόνων.
Εναντι αυτής της προετοιμασίας τους ζητήθηκε να υποβάλουν σχέδια αποκατάστασης της ρευστότητας και να περιγράψουν πως θα την επιτύχουν με ποιά μέτρα και ποιές πολιτικές θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν αυτονομία στη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Το Βήμα” οι μεγάλες εγχώριες εμπορικές Τράπεζες έχουν αποστείλει τις σχετικές εκθέσεις στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η οποία και τις αξιολογεί.
Εκτιμάται ότι από τον προσεχή Ιούνιο, σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των stres test θα ξεκινήσει και η διαδικασία προσαρμογής στη νέα κατάσταση. Η οποία θα στηρίζεται σε ελέγχους ανά τρίμηνο, όπως ακριβώς συμβαίνει με το ελληνικό δημόσιο.
Από τον Ιούνιο και μετά δηλαδή οι ελληνικές Τράπεζες θα παρουσιάζουν στις ευρωπαικές τραπεζικές αρχές ανά τρίμηνο στοιχεία προόδου και επιλογών, με σκοπό ακριβώς την απεξάρτησή τους από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Η διαβούλευση θα είναι διαρκής και θα καλύπτει όλη την γκάμα των θεμάτων λειτουργίας των τραπεζών από το κόστος και τη ρευστότητα ως τη κεφαλαιακή επάρκεια και ενίσχυσής τους.
Πράγμα που σημαίνει ότι «τον Ιούνιο αρχίζει το πάρτι στην ελληνική τραπεζική αγορά», σύμφωνα με έκφραση ανώτατου παράγοντα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Εννοώντας προφανώς ότι από τον προσεχή Ιούνιο θα ανοίξουν όλα τα επίμαχα θέματα αυτά του λειτουργικού κόστους, των αμοιβών του προσωπικού και του αριθμού των τραπεζουπαλλήλων, όπως και εκείνα των συγχωνεύσεων, της κεφαλαιακής ενίσχυσης και βεβαίως της εμπλοκής του κράτους στο βαθμό που θα συνεισφέρει κεφάλαια για την ενίσχυσή τους.
Σε κάθε περίπτωση θα τεθούν και ζητήματα στρατηγικής. Οι επιλογές που θα γίνουν είναι κρίσιμες και προφανώς ο συνδυασμός ελέγχου και πίεσης θα φέρει ανακατατάξεις, οι οποίες δεν έγιναν αυθορμήτως στην παρούσα φάση, αλλά κατά τα φαινόμενα θα επιβληθούν προσεχώς.