Να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του καλείται ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε πάμπολλα ερωτήματα σχετικά με τις καταγγελίες του για παρακράτος και σχέσεις της κυβέρνησης με «μπαχαλάκηδες», όπως άλλωστε θα πράξει και αύριο, στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα.
Εκεί, στο πλαίσιο των δύο ανεξάρτητων προκαταρκτικών ποινικών ερευνών που διέταξε την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, ο κ. Πανούσης θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις καταγγελίες περί απειλών κατά της ζωής του κ.λπ. αλλά θα υποχρεωθεί να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του με στοιχεία και αποδείξεις.
Οι δύο προκαταρκτικές έρευνες, οι οποίες λόγω της σπουδαιότητας τους ανατέθηκαν σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφορούν στα στοιχεία που κατέθεσε στην κυρία Κουτζαμάνη ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πανούσης θα πρέπει να κατονομάσει τους δύο βουλευτές που εμπλέκονται στις καταγγελίες του και στους διαλόγους που φέρονται ότι έγιναν μεταξύ ειδικού συμβούλου του Γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης Νικόλαου Παρασκευόπουλου και μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης των Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, που είναι έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν στην λήψη ευνοϊκών νομοθετικών μέτρων για τους κρατούμενους.
Οι απαντήσεις και τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο πρώην υπουργός θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Εεπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Επίσης από τα επιχειρήματα του κ. Πανούση θα καθοριστεί το εάν θα κληθούν για εξηγήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.
Σύμφωνα πάντως με την άποψη έμπειρων επί του θέματος, η κλήτευση των κ.κ. Παρασκευόπουλου, Τόσκα και Ρουμπάτη θεωρείται σίγουρη, μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η κυβέρνηση, μέσω των δύο πρώτων, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Σε τι αφορούν οι καταγγελίες και οι προκαταρκτικές έρευνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς του, ο κ. Πανούσης δέχεται απειλές κατά της ζωής του και της ζωής μελών της οικογενείας του, αλλά κάνει ειδική αναφορά και για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να ερευνήσει εάν έχει διαπραχθεί ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα.
Το κακούργημα αφορά στο αδίκημα της βίας κατά «του πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης» (άρθρο 1567 Ποινικού Κώδικα»). Δηλαδή, το αδίκημα καταλαμβάνει όποιον ασκεί βία ή απειλεί βία κατά αρχηγού κόμματος, υπουργών, βουλευτών, μελών της κυβέρνησης, κ.λπ.
Το πρώτο πλημμέλημα που θα ερευνηθεί αφορά στο αδίκημα της σωματικής βίας ή της απειλής σωματικής βίας ή της συμμετοχής σε βία.
Το δεύτερο πλημμέλημα αφορά στο αδίκημα της κατάληψης ή συμμετοχής σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου, όπως είναι η Πρυτανεία Πανεπιστημίου.
Να επισημανθεί ότι το τελευταίο αυτό αδίκημα αφορά τα περίπου 50 άτομα (και τους ηθικούς αυτουργούς), τα οποία στις 18 Φεβρουαρίου 2009 εισέβαλαν σε αίθουσα του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς» (κέντρο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών) και επιτέθηκαν εναντίον του κ. Πανούση ο οποίος ήτα ομιλητής και τον προπηλάκισαν.
Μετά το εν λόγω επεισόδιο ο κ. Πανούσης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν και τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, έλαβε εξιτήριο.
Παράλληλα, ως προς την πρώτη αυτή έρευνα η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να αναζητήσει στοιχεία από τις δύο δικογραφίες που έχουν ήδη σχηματιστεί και αφορούν:
α) Στην κατάληψη στο Πανεπιστήμιο (18.2.2009).
β) Στην τοποθέτηση από την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» εμπρηστικού μηχανισμού στο γραφείο το κ. Πανούση μια εβδομάδα πριν (10.2.2009). Η βόμβα εντοπίστηκε εγκαίρως και εξουδετερώθηκε.
Επιπλέον, η κ.Κουτζαμάνη ανέφερε ότι, σε περίπτωση κατά την οποία οι επίμαχες δικογραφίες αυτών των δύο υποθέσεων που αφορούν στον κ. Πανούση έχουν τεθεί στο αρχείο, τότε θα πρέπει να ανασυρθούν και να συσχετιστούν με την έρευνα που διεξάγεται.
Όμως, η δικογραφία για την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Πανούσης στο Πανεπιστήμιο έχει τεθεί στο αρχείο και δεν μπορεί να ανασυρθεί, καθώς τα όποια πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα πιθανόν να είχαν διαπραχθεί τότε έχουν πλέον παραγραφεί, λόγω παρέλευσης πενταετίας.
Η δεύτερη προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε από την κ. Κουτζαμάνη αφορά στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κατά παντός υπευθύνου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου.
Η μηνυτήρια αυτή αναφορά αφορά στα όσα γράφονται στον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) για συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες.
Συγκεκριμένα, η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να διερευνήσει τη γνησιότητα των εγγράφων με τους διαλόγους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δημοσιεύθηκαν στον έντυπο Τύπο και αναπαράχθηκαν από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Εφόσον οι διάλογοι επαληθευτούν, τότε θα διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί η τέλεση αξιοποίνων πράξεων για τουλάχιστον τρία αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, που είναι:
1) Της υπεξαγωγής εγγράφων από υπάλληλο που του τα εμπιστεύτηκαν και είναι κάτοχός τους λόγω της υπηρεσιακής ιδιότητάς του ή είναι προσιτά σε αυτόν λόγω της υπηρεσιακής του θέσης που κατέχει (άρθρο 242 Ποινικού Κώδικα).
2) Της παράβασης υπηρεσιακού απορρήτου ή της χρησιμοποίησής του από τρίτο πρόσωπο (άρθρο 252 Ποινικού Κώδικα).
3) Της παραβίασης των διατάξεων του νόμου 3649/2008 που αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και συγκεκριμένα της παραβίασαν του καθήκον της εχεμύθειας, ο διοικητής της Ε.Υ.Π. ή υπάλληλοι της κρατικής αυτής υπηρεσίας.